Acasa Materiale recente Materiale Ediţii tiparite Autori
Materiale
Muhammad FAISAL
Materialul este disponibil momentan doar in limba engleza
25/08/2020 Material gratuit Regiune: Global Tema: Geopolitică
Iulia Monica OEHLER-ŞINCAI
De câteva decenii, suntem martorii unor transformări profunde, rapide şi adeseori neaşteptate în planul relaţiilor internaţionale. Economiile emergente au devenit treptat motorul economiei mondiale, iar în planul relaţiilor internaţionale acestea au reconfigurat balanţa puterii astfel încât Triadei formate din SUA, UE și Japonia i s-a alăturat grupul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Republica Africa de Sud), dar şi alte ţări, precum Indonezia şi Turcia, cu planuri ambiţioase de politică externă.
21/08/2020 Material gratuit Regiune: Global Tema: Geopolitică
Siegfried MUREȘAN
Aflată în fața noii provocări reprezentată de gestionarea consecințelor provocate de pandemia de COVID-19 și sub presiunea în creștere a curentelor eurosceptice de natură populistă, Uniunea Europeană a fost nevoită să ofere atât un răspuns imediat, care să reflecte capacitatea statelor membre de a acționa conform principiului solidarității, cât și o perspectivă pe termen mediu, circumscrisă Cadrului Financiar Multianual pentru perioada 2021-2027, măsură care reflectă viziunea statelor membre în format 27 asupra viitorului construcției europene.
18/08/2020 Material gratuit Regiune: Uniunea Europeană Tema: Geopolitică
Ambasador profesor Dumitru CHICAN
La 13 august preşedintele Donald Trump anunţa că urmare a unei iniţíative personale, gestionată de consilierul pezidenţial Jared Kushner, au avut loc negocieri cu premierul israelian Benjamin Netanyahu şi prinţul moştenitor al Emiratelor Arabe Unite, Mohammed Bin Zayed, cadru în care a fost convenită normalizarea relaţiilor dintre Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Israel.
16/08/2020 Material gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Geopolitică
Eva J. KOULOURIOTIS
La începutul lunii august, miniștrii afacerilor externe ai Egiptului și Greciei au semnat, la Cairo, un acord asupra unui plan preliminar privind granițele maritime dintre cele două state mediteraneene.
Harta care a fost pusă la dispoziția publicului la momentul anunțului arăta că acordul era, de fapt, doar parțial și fără detalii esențiale.
13/08/2020 Material gratuit Regiune: Marea Mediterana Tema: Conflicte
Anjie Diana GOH
Articolul de față își propune să prezinte cadrul juridic al relațiilor comerciale dintre România și Coreea de Sud, așa cum există în prezent, aducând în perspectivă principalele acte normative care reglementează aceste raporturi juridice, dar și ultimele investiții realizate prin cooperarea celor două state. Astfel, în cele ce urmează vom prezenta atât situația juridică a raporturilor comerciale existente, cât și evoluția investițiilor coreene pe piața românească și situația schimburilor comerciale între România și Republica Coreea.
11/08/2020 Material gratuit Regiune: Uniunea Europeană Tema: Teme diverse
10/08/2020 Material gratuit Regiune: Organizații Internaționale Tema: NATO
Ambasador profesor Dumitru CHICAN
Tragedia care, în fatidica zi de 4 august a.c., a însângerat Beirutul şi, prin el, întreaga ţară a cedrilor nu s-a întâmplat prin voinţa unei predestinări duşmănoase, după cum nu a fost nici împlinirea vreunui blestem moştenit din vremurile profetice
07/08/2020 Material gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Geopolitică
Iurie CALESTRU
Apropierea de Uniunea Europeană şi lansarea Parteneriatul Estic au avut un impact pozitiv asupra dezvoltării și modernizării Republicii Moldova. Uniunea Europeană este cel mai important donator și partener pentru Republica Moldova. Liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni, care călătoresc în statele UE, a însemnat începutul unei apropieri nu doar fizice, dar și moral-spirituale de valorile UE.
04/08/2020 Material gratuit Regiune: Marea Neagră Tema: Geopolitică
Paraschiva BĂDESCU
Semnarea Actului Final de la Helsinki, la 1 august1975, a fost un triumf istoric al cooperării între Est și Vest într-o epocă a Războiului Rece, devenind un document emblematic în istoria modernă a securității europene, document fondator al Conferinței pentru Securitate și Cooperare în Europa (CSCE), transformată ulterior în OSCE. Reușita a fost posibilă datorită eforturilor diplomatice, inclusiv sau îndeosebi ale diplomaților români, care, alături de colegii lor din 34 de țări din Europa, Asia și America, au contribuit la conceperea, negocierea și redactarea documentului.
01/08/2020 Material gratuit Regiune: Uniunea Europeană Tema: Geopolitică
2 3 4 Pagina 2 din 13