Acasa Materiale recente Materiale Ediţii tiparite Autori
Materiale
Constantin IACOBIŢĂ
Din partea editorului
25/08/2020 Material gratuit Regiune: Global Tema: Geopolitică
Muhammad FAISAL
Materialul este disponibil momentan doar in limba engleza
25/08/2020 Material gratuit Regiune: Global Tema: Geopolitică
Iulia Monica OEHLER-ŞINCAI
De câteva decenii, suntem martorii unor transformări profunde, rapide şi adeseori neaşteptate în planul relaţiilor internaţionale. Economiile emergente au devenit treptat motorul economiei mondiale, iar în planul relaţiilor internaţionale acestea au reconfigurat balanţa puterii astfel încât Triadei formate din SUA, UE și Japonia i s-a alăturat grupul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Republica Africa de Sud), dar şi alte ţări, precum Indonezia şi Turcia, cu planuri ambiţioase de politică externă.
21/08/2020 Material gratuit Regiune: Global Tema: Geopolitică
Nicu POPESCU
Pasul în spate – perceput – al SUA din rolul de lider global, coroborat cu rivalitatea în creștere dintre aceasta și China, revanșismul Rusiei, implicațiile Brexit etc. amplifică incertitudinile și complexitatea unui mediu internațional dominat, în această perioadă, de pandemia de COVID-19. În acest context, multe state europene și UE în ansamblu se confruntă și cu probleme de securitate decurgând din politicile și tacticile de propagandă-influențare la care sunt supuse din partea unor puteri precum Rusia.
29/07/2020 Material gratuit Regiune: Global Tema: Geopolitică
Paraschiva BĂDESCU
Au trecut câteva luni de la apariția primelor cazuri, care au dus la declanșarea pandemiei de COVID-19, generând o serie de acțiuni pe plan național și internațional.
O.N.U. a lansat un plan global în valoare de două miliarde dolari, pentru combaterea COVID-19 în unele dintre cele mai vulnerabile țări din lume.
28/07/2020 Material gratuit Regiune: Global Tema: Amenințări asimetrice
Dr. Ion I. JINGA
Izbucnirea epidemiei COVID-19 a schimbat brusc stilul de viață diplomatică existent de zeci de ani. Diplomația se face acum prin telefon, e-mail și reuniuni online. Teleconferințele și comunicațiile video securizate au devenit o nouă normalitate, făcând, însă, mai dificilă desfășurarea unor activități ce presupun negocieri sau discuții confidențiale. O pandemie globală nu este cea mai fastă perioadă pentru diplomație.
08/07/2020 Material gratuit Regiune: Global Tema: Teme diverse
24/06/2020 Material gratuit Regiune: Global Tema: Geopolitică
Bogdan AURESCU
Într-un context geo-politic marcat de numeroase frământări, conturarea politicii externe în raport cu provocările actuale la nivel european și global ne oferă o perspectivă pentru a înţelege poziţia României pe scena internaţională. Analiza realizată de ministrul de externe, Bogdan Aurescu, permite o înţelegere de ansamblu asupra obiectivelor urmărite de statul român pe plan regional, continental și global.
18/06/2020 Material gratuit Regiune: Global Tema: Geopolitică
George VIȘAN
George Vișan, analist politic, publicist și coordonator al programului de securitate și apărare națională al Romania Energy Center, a făcut o analiză profundă asupra modului în care este percepută problematica discriminării rasiale în context electoral, într-un interviu acordat pentru Pulsul Geostrategic.
17/06/2020 Material gratuit Regiune: Global Tema: Amenințări asimetrice
Dr. Marius-Sorin MICLEA
Secolul al XX-lea va rămâne, fără îndoială, încrustat în mentalul colectiv, drept o perioadă de timp în care s-a desfăşurat un conflict politic major, global, necruțător, generator a milioane de victime umane. Acesta și-a avut originile în Revoluția din octombrie 1917, eveniment crucial în istoria omenirii care a introdus în sistemul european un factor major de eterogenitate, de natură a perturba în mod dramatic sistemul internaţional pentru mai mult de 70 de ani. Starea ulterioară de beligeranță „de factum” a fost marcată în mod indubitabil de ideologie.
11/06/2020 Material gratuit Regiune: Global Tema: Geopolitică
1 2 3 Pagina 1 din 3