Acasa Materiale recente Materiale Ediţii tiparite Autori
Materiale
24/06/2020 Material gratuit Regiune: Global Tema: Geopolitică
Bogdan AURESCU
Într-un context geo-politic marcat de numeroase frământări, conturarea politicii externe în raport cu provocările actuale la nivel european și global ne oferă o perspectivă pentru a înţelege poziţia României pe scena internaţională. Analiza realizată de ministrul de externe, Bogdan Aurescu, permite o înţelegere de ansamblu asupra obiectivelor urmărite de statul român pe plan regional, continental și global.
18/06/2020 Material gratuit Regiune: Global Tema: Geopolitică
George VIȘAN
George Vișan, analist politic, publicist și coordonator al programului de securitate și apărare națională al Romania Energy Center, a făcut o analiză profundă asupra modului în care este percepută problematica discriminării rasiale în context electoral, într-un interviu acordat pentru Pulsul Geostrategic.
17/06/2020 Material gratuit Regiune: Global Tema: Amenințări asimetrice
Dr. Marius-Sorin MICLEA
Secolul al XX-lea va rămâne, fără îndoială, încrustat în mentalul colectiv, drept o perioadă de timp în care s-a desfăşurat un conflict politic major, global, necruțător, generator a milioane de victime umane. Acesta și-a avut originile în Revoluția din octombrie 1917, eveniment crucial în istoria omenirii care a introdus în sistemul european un factor major de eterogenitate, de natură a perturba în mod dramatic sistemul internaţional pentru mai mult de 70 de ani. Starea ulterioară de beligeranță „de factum” a fost marcată în mod indubitabil de ideologie.
11/06/2020 Material gratuit Regiune: Global Tema: Geopolitică
Dr. Andreea STOIAN KARADELI , Jean-Paul ROUILLER , Jean-Pierre KELLER
Dr. Andreea Stoian Karadeli - cercetător independent din Turcia, membru asociat al Centrului pentru Politici de Securitate de la Geneva, Elveția/ CPSG (Specializarea Inițiativă Globală), Jean-Paul Rouiller - șeful Grupului de Analiză Întrunită a Terorismului din cadrul Centrului și Jean-Pierre Keller - analist expert și adjunct al Grupului de Analiză Întrunită a Terorismului au analizat, în contextul proiectelor lor comune legate de combaterea terorismului, răspunsul grupărilor extremiste la criza generată de COVID-19 și modul în care acestea au profitat de pandemie, într-un interviu acordat revistei Pulsul Geostrategic.

26/05/2020 Material gratuit Regiune: Global Tema: Terorism
Vladimir-Adrian COSTEA
În acest articol, problematizăm asupra perspectivelor și provocărilor pe care le putem identifica în orizontul reprezentat de depășirea treptată a pandemiei de COVID-19. Pentru a înțelege procesul de inversare a valorilor sociale și politice, ne raportăm simultan la natura umană și la mecanismele specifice acțiunii actorilor statali pe scena internațională. Analiza noastră urmărește, astfel, identificarea perspectivelor de redefinire a raportului dintre securitatea internă și securitatea colectivă
21/05/2020 Material gratuit Regiune: Global Tema: Geopolitică
Valentin LAZEA
Pandemia de COVID-19 a adus noi provocări care impun o nouă reflecție cu privire la dezvoltarea sănătoasă a diferitelor sectoare din economie. Post-pandemie, perspectivele asupra apariției unei crize economice și sociale, plasează statele afectate în ipostaza de a lua măsuri cu un puternic impact în societate.
07/05/2020 Material gratuit Regiune: Global Tema: Teme diverse
Dan PAVEL
Alegerile prezidențiale americane suscită un puternic interes pe plan global, datorită implicațiilor economice, politice și sociale. Perspectiva realegerii lui Donald Trump, într-o lume schimbată de pandemia de Coronavirus, ridică numeroase semne de întrebare.
În interviul pe care l-a oferit lui Vladimir Adrian Costea, pentru Pulsul Geostrategic, profesorul Dan Pavel a analizat perspectivele şi provocările reprezentate de confruntarea dintre Donald Trump și Joe Biden
27/04/2020 Material gratuit Regiune: Global Tema: Teme diverse
Constantin IACOBIŢĂ
Din partea editorului
21/04/2020 Material gratuit Regiune: Global Tema: Teme diverse
Alexis CHAPELAN
Se preconiza ca anul 2020 să fie marcat de tensiuni politice. În timp ce aștepta alegerile generale din noiembrie, America se pregătea pentru o competiție tensionată, al cărei rezultat era considerat decisiv, în contextul confruntărilor din ultimii zece ani dintre populiști și liberali.
08/04/2020 Material gratuit Regiune: Global Tema: Teme diverse
1 2 Pagina 1 din 2