Acasa De interes Materiale Ediţii tiparite Autori
Materiale
Reza SHAHRESTANI
Reza SHAHRESTANI
Între Turcia lui Erdoğan și America mandatelor Obama și Trump a existat un permanent secret al lui Polichinelle (adică o taină cunoscută de toată lumea) și anume acela că relaționarea bilaterală nu a fost ocolită de divergențe, contradicții și momente de tensiune.
07/03/2021 Material gratuit Regiune: Global Tema: Teme diverse
Constantin IACOBIŢĂ
Din partea editorului
21/02/2021 Material gratuit Regiune: Global Tema: Geopolitică
Iulia Monica OEHLER-ŞINCAI
Prezenta sinteză evidențiază o serie de noi trăsături ale sistemului relațiilor internaționale și relevă măsuri restrictive adoptate deopotrivă de țări dezvoltate și în dezvoltare/emergente în sfera investițiilor străine directe, atât înainte de pandemia de Covid-19, cât şi sub influenţa acesteia.
22/01/2021 Material gratuit Regiune: Global Tema: Teme diverse
General de brigadă (r) Mircea MÎNDRESCU
Alternanța dintre război și pace, ca fenomene ciclice care au jalonat istoria societății umane din cele mai vechi timpuri, reprezintă deja un truism. Deosebit de interesant este că statistici care acoperă o perioadă de aproximativ 2500 ani demonstrează că perioadele de război întrec în frecvență perioadele de pace.
18/01/2021 Material gratuit Regiune: Global Tema: Geopolitică
Dinu COSTESCU
Între 3 noiembrie 2020 – ziua scrutinului electoral pentru alegerea celui de-al 46-lea președinte al Statelor Unite ale Americii – și 20 ianuarie 2021, când acesta s-a întruchipat în persoana democratului aproape octogenar Joseph „Joe” Robinette Biden Jr., atenția febrilă a pământenilor a fost acaparată de dubla așteptare a unui Godot – și el cu dublul chip al lui Janus: ravagiile globale ale pandemiei COVID-19, pe de o parte și căderea cortinei peste ultimele expresii ale „domocrației” pe care președintele cu numărul 45 a practicat-o vreme de patru ani (sub pretextul de a face ca America să fie, încă odată, mai mare și mai puternică decât toate celelalte națiuni ale lumii), pe de altă parte.
13/01/2021 Material gratuit Regiune: Global Tema: Teme diverse
Constantin IACOBIŢĂ
Din partea editorului
23/12/2020 Material gratuit Regiune: Global Tema: Geopolitică
Dr. Ion I. JINGA
Ajustarea mecanismelor de răspuns la noile provocări și amenințări - aflate în continuă dinamică la nivel global - în contextul pandemiei de COVID-19, împreună cu coordonarea și sprijinirea eforturilor statelor membre pentru a înțelege și identifica dimensiunile crizei economice, sociale și politice în orizont post-pandemie, constituite obiective prioritare pentru Organizația Națiunilor Unite.
10/12/2020 Material gratuit Regiune: Global Tema: Geopolitică
Ambasador profesor Dumitru CHICAN
Discursul preşedintelui francez Emmanuel Macron ţinut în localitatea Mureaux-Yvelin din vestul Parisului la 2 octombrie 2020 avea să declanşeze în lumea islamică un val de reacţii individuale, colective şi instituţionale de condamnare a „anti-islamismului” şi „rasismului” francez”. Reacțiile au mers de la manifestări de stradă, chemări la boicotarea comercială a mărfurilor franţuzeşti, până la îndemnuri extreme.
Ce a putut să spună Emmanuel Macron atât de ofensator încât să provoace ceea ce unii jurnalişti au denumit prin sintagma „al doilea jihad împotriva Franţei” sau „primul val al ciocnirii civilizaţiilor”?
06/12/2020 Material gratuit Regiune: Global Tema: Teme diverse
28/11/2020 Material gratuit Regiune: Global Tema: Teme diverse
Radu SAVA
Comparabil cu alte regiuni ale lumii, pandemia generată de noul coronavirus a fost întâmpinată cu teamă și nepregătire în Europa Centrală și de Est. Cooperarea inter-statală în stadiile incipiente ale crizei fusese absentă, pentru că nu existau canale adecvate care să faciliteze comunicarea eficientă în situații de crize sanitare, dar și din cauza unor cerințe de discreție ale guvernelor implicate.
19/11/2020 Material gratuit Regiune: Global Tema: Amenințări asimetrice
1 2 3 4 Pagina 1 din 4