Acasa Articole si analize Ediţii tiparite Autori
Materiale
Dr. Ing. Stelian TEODORESCU
La Riga, pe 11 iunie, va avea loc o întâlnire a „Bucureștiului 9” – această întâlnire fiind precedată de alte întâlniri importante și, la rândul său, precedând un foarte important summit al NATO, care va avea loc la Washington D.C., în perioada 9-11 iulie.
03/06/2024 Articol gratuit Regiune: NATO Tema: Organizații internaționale
Iulia Monica OEHLER-ŞINCAI
Ţările BRICS, considerate deopotrivă poli individuali de putere şi o uniune de forţe grupate într-o alianţă cu obiective ambițioase, ocupă un loc aparte în configuraţia recentă a lumii multipolare. Multipolaritatea la nivel mondial este evidentă în plan economic, geopolitic și geostrategic, dar sistemul monetar internațional rămâne unipolar, fiind dominat de SUA și dolarul american.
15/09/2023 Articol gratuit Regiune: Global Tema: Organizații internaționale
Conf. univ. dr. ing. Gheorghe SAVU
Legătura transatlantică este un concept complex și dinamic, care vizează toate aspectele relațiilor dintre America de Nord și Europa: relații militare și de securitate, relații politice, economice, sociale etc. Practic, nu există vreo componentă a relațiilor internaționale care să nu se regăsească în ceea ce se numește legătura transatlantică, fapt pentru care acest concept poate fi înțeles numai printr-o abordare cuprinzătoare a sa, mai ales din punct de vedere al apărării și securității zonei euroatlantice (deseori numită și regiunea transatlantică) și al contribuției comunității transatlantice la pacea și securitatea internațională.
01/06/2019 Articol gratuit Regiune: NATO Tema: Organizații internaționale