Acasa Articole si analize Ediţii tiparite Autori
Materiale
Dr. Ing. Stelian TEODORESCU
Forțele de ordine din Grecia cooperează cu serviciile secrete israeliene pentru combaterea activităților teroriste de pe teritoriul național.
30/03/2023 Articol gratuit Regiune: Uniunea Europeană Tema: Terorism
Dr. Ing. Stelian TEODORESCU
Autoritățile belgiene întreprind demersuri continue pentru contracararea activităților teroriste de pe teritoriul național.
29/03/2023 Articol gratuit Regiune: Uniunea Europeană Tema: Terorism
Dr. Ing. Stelian TEODORESCU
Criza politică din Bulgaria pune în pericol aderarea acesteia la spațiul Schengen, precum și planul european de redresare.
15/02/2023 Articol gratuit Regiune: Uniunea Europeană Tema: Geopolitică
01/02/2023 Articol gratuit Regiune: Uniunea Europeană Tema: Teme diverse
Dr. Ing. Stelian TEODORESCU
Integrarea europeană a regiunii Balcanii de Vest reprezintă o prioritate pentru UE, acest lucru fiind din ce în ce mai vizibil în zilele noastre.
19/12/2022 Articol gratuit Regiune: Uniunea Europeană Tema: Geopolitică
Eva J. KOULOURIOTIS
Peste 4500 de refugiați și migranți așteaptă decizia politică adoptată de UE care le va curma suferința de la granița dintre Polonia și Belarus, o criză fără precedent în ultimii zece ani. Aceasta este cea mai tensionată perioadă a bătrânului continent referitoare la problema refugiaților.
02/12/2021 Articol gratuit Regiune: Uniunea Europeană Tema: Conflicte
Jiri ŠEDIVÝ
Sunt multe lecții pe care le putem învăța din criza în derulare cauzată de COVID-19 și din povara financiară grea pe care aceasta este de așteptat să o pună pe umerii Statelor Membre ale UE, însă una dintre aceste lecții iese în evidență: cooperarea europeană în domeniul apărării în general și dezvoltarea în cooperare a capabilității în special sunt, la acest moment, mai indispensabile și urgente ca niciodată.
15/02/2021 Articol gratuit Regiune: Uniunea Europeană Tema: Geopolitică
Dr. Alexandru GHIŞA
Anul 1918 a fost pentru români un an de acțiune politică majoră. La timpul respectiv românii trăiau în trei state – Regatul României, Imperiul Austro-Ungar și Imperiul Rusiei, exemplu clasic de națiune divizată. Tânărul stat român, trecut prin faza Principatelor Unite Moldova și Țara Românească, prin alegerea la Iași și București a unui singur domn, în persoana lui Alexandru Ioan Cuza, dovedește că avea o elită intelectuală capabilă de acțiune politică în interes național. Situat pe cursul Dunării, statul român s-a format și datorită unui interes european la Dunăre și Marea Neagră, pentru a fi un garant al libertății navigației prin Gurile Dunării – aspecte prevăzute expres în Tratatul de pace de la Paris din 1856, de după Războiul Crimeii (1853-1856).
08/02/2021 Articol gratuit Regiune: Uniunea Europeană Tema: Geopolitică
Monika Hohlmeier
Confruntându-se cu provocări noi, cum ar fi nevoia de gestionare a consecințelor pandemiei de COVID-19 și presiunea din ce în ce mai intensă a mișcărilor populiste euro-sceptice, Uniunea Europeană a fost nevoită să reacționeze imediat – ceea ce a reprezentat capacitatea Statelor Membre de a se conforma principiului solidarității – și să identifice o soluție pe termen mediu, ca parte integrantă a Cadrului Financiar Multianual 2021-2027, care să reflecte viziunea celor 27 de State Membre, asupra viitorului Uniunii Europene.
22/01/2021 Articol gratuit Regiune: Uniunea Europeană Tema: Teme diverse
Dr. Ion I. JINGA
Cunoașterea trecutului ajută la înțelegerea prezentului și poate facilita anticiparea viitorului.
În istoria națiunilor există „ore astrale”, momente decisive ce le marchează destinul și care rămân pietre de hotar pentru generațiile următoare.
21/01/2021 Articol gratuit Regiune: Uniunea Europeană Tema: Teme diverse
1 2 3 4 5 Pagina 1 din 5