Acasa De interes Materiale Ediţii tiparite Autori
Materiale
Dinu COSTESCU
La 11 februarie 2011, crivățul „primăverii arabe” ajungea în Yemen, după ce, în Tunisia și Egipt măturase din fotoliile puterii două regimuri gerontocratice și despotice.
Ca și în alte state arabe cuprinse de jocul de domino al „primăverii arabe”, yemeniții au alungat dictatura pentru a trece direct și pustiitor într-un război civil care, la vârsta de 10 ani, nu dă semne că s-ar apropia de orizontul păcii și al revenirii la viață.
03/03/2021 Material gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Conflicte
Ambasador profesor Dumitru CHICAN
În ianuarie 2015, Statul Palestina a aderat la Tratatul de la. Pe această bază a solicitat Tribunalului deschiderea unei anchete asupra situației din teritoriile ocupate de Israel în anul 1967 și urmărirea penală a eventualelor delicte de război și crime împotriva umanității comise de Israel cu începere din 2014.
La 5 februarie 2021 judecătorii tribunalului de la Haga au decis că jurisdicția teritorială a Curții include și teritoriile ocupate de Israel în 1967.
02/03/2021 Material gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Conflicte
Dr. Zlatko HADŽIDEDIĆ
Articolul este disponibil momentan doar în limba engleză
27/02/2021 Material gratuit Regiune: Balcanii de Vest Tema: Geopolitică
Constantin IACOBIŢĂ
Din partea editorului
21/02/2021 Material gratuit Regiune: Global Tema: Geopolitică
Ambasador profesor Dumitru CHICAN
După decizia unilaterală a fostului președinte Donald Trump de a retrage semnătura Americii de pe „Acordul nuclear” convenit în 2015 sub denumirea de „Joint Comprehensive Plan of Action – JCPOA”, conflictul dintre SUA și Iran are o miză majoră, care impune adoptarea unor decizii critice și rapide de detensionare și aceasta din mai multe considerente.
18/02/2021 Material gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Geopolitică
Vladimir SOCOR
Articolul este disponibil momentan doar în limba engleză
17/02/2021 Material gratuit Regiune: Marea Neagră Tema: Geopolitică
Christopher M. DAVIDSON
Materialul este disponibil momentan doar în limba engleză
16/02/2021 Material gratuit Regiune: Asia Centrală Tema: Amenințări asimetrice
Ambasador profesor Dumitru CHICAN
Din mai multe și complexe cauze, lumea anului 2021 este răscolită de crize care, prin multitudine și diversitate, nu dispun de atâtea adjective necesare pentru a se autodefini și a se particulariza fiecare: crize identitare, existențiale, morale, valorice, politico-militare, sanitare, economice și așa mai departe.
15/02/2021 Material gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Geopolitică
Jiri ŠEDIVÝ
Sunt multe lecții pe care le putem învăța din criza în derulare cauzată de COVID-19 și din povara financiară grea pe care aceasta este de așteptat să o pună pe umerii Statelor Membre ale UE, însă una dintre aceste lecții iese în evidență: cooperarea europeană în domeniul apărării în general și dezvoltarea în cooperare a capabilității în special sunt, la acest moment, mai indispensabile și urgente ca niciodată.
15/02/2021 Material gratuit Regiune: Uniunea Europeană Tema: Geopolitică
Dr. Zlatko HADŽIDEDIĆ , Adnan IDRIZBEGOVIĆ
Materialul este disponibil momentan doar în limba engleză.
11/02/2021 Material gratuit Regiune: Balcanii de Vest Tema: Conflicte
5 6 7 8 9 Pagina 7 din 25