Acasa De interes Materiale Ediţii tiparite Autori
Materiale
Ali EL AALLAOUI
Articolul este disponibil momentan doar în limba engleză.
21/03/2021 Material gratuit Regiune: Marea Mediterana Tema: Teme diverse
Eva J. KOULOURIOTIS
Atacul lansat de milițiile Houthi din Yemen împotriva Arabiei Saudite la finele lunii trecute – asupra capitalei Riyadh – este considerat cel mai periculos, după cel care a avut loc în septembrie 2019, împotriva Aramco. Atacul a survenit la câteva zile după ce rebelii Houthi au fost eliminați de pe lista americană a organizațiilor teroriste. Această acțiune a fost percepută de milițiile Houthi drept un semn de slăbiciune, o undă verde ca să poată crește nivelul pretențiilor și o confirmare a faptului că au capacitatea de a-și răni adversarii, în special Arabia Saudită.
21/03/2021 Material gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Amenințări asimetrice
Dr. Ion I. JINGA
Termenul de „Resurse globale comune” este folosit pentru a defini acele resurse naturale ale planetei care se află dincolo de limitele suveranității statelor și se referă, în mod tradițional, la oceanul planetar, atmosferă, spațiul extra-atmosferic si continentul Antarctica.
16/03/2021 Material gratuit Regiune: Global Tema: Amenințări asimetrice
Dr. Eugene KOGAN
Relațiile dintre SUA și Turcia au avut dintotdeauna o istorie de provocări, dar după ce Recep Tayyip Erdoğan a devenit prim-ministru, în anul 2002, acestea au atins apogeul odată cu eșuarea loviturii de stat din 15 iulie 2016, pe care Erdoğan a atribuit-o fără echivoc clericului Fethullah Gulen, rezident în SUA.
15/03/2021 Material gratuit Regiune: Global Tema: Teme diverse
Tudor-Octav DAN
Prezenta lucrare va oferi o imagine de ansamblu și va prezenta argumentele mai multor tipuri de potențiale reacții pe care Arabia Saudită le va avea în momentul în care iranienii își vor concretiza amenințările, anume procurarea sau dezvoltarea unui arsenal nuclear. Din punct de vedere al rezultatelor așteptate, argumentele care vor susține o reacție controlată a saudiților în detrimentul unui răspuns similar în fața amenințărilor iraniene vor putea oferi o concluzie prin care să fie evidențiată o posibilă reacție pașnică a saudiților.
11/03/2021 Material gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Amenințări asimetrice
Ioana CONSTANTIN-BERCEAN
Acest articol încearcă să deschidă câteva orizonturi privind natura relațiilor dintre Iran și Israel din perspectiva teoriei ciclului puterii a lui Charles Doran, combinată cu teoria realismului nuclear defensiv propus de politicile externe ale celor două state.
10/03/2021 Material gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Amenințări asimetrice
Munir SALAMEH
Pentru israelieni și pentru palestinieni, primăvara și vara anului 2021 se anunță a fi un sezon trepidant al democrației electorale.
08/03/2021 Material gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Teme diverse
Reza SHAHRESTANI
Între Turcia lui Erdoğan și America mandatelor Obama și Trump a existat un permanent secret al lui Polichinelle (adică o taină cunoscută de toată lumea) și anume acela că relaționarea bilaterală nu a fost ocolită de divergențe, contradicții și momente de tensiune.
07/03/2021 Material gratuit Regiune: Global Tema: Teme diverse
Ambasador profesor Dumitru CHICAN
La cinci săptămâni de la instalarea sa oficială în Biroul Oval, președintele Joe Biden a reținut atenția prin două mișcări în sfera relațiilor externe făcute în mai puțin de o zi.
Prima, un raid de bombardament care a avut drept ținte amplasamentele unor miliţii armate pro-iraniene desfășurate la frontiera estică dintre Siria și Irak.
A doua, s-a materializat într-o convorbire telefonică pe care președintele a inițiat-o și a avut-o cu suveranul Arabiei Saudite, regele Salman Bin Abdel Aziz Al-Saud.
06/03/2021 Material gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Geopolitică
Ambasador profesor Dumitru CHICAN
În perioada 3-5 februarie 2021 s-a desfășurat, la Geneva, „forumul libian pentru dialog politic”, considerat - prin rezultatele obținute și perspectivele deschise - un punct major de cotitură spre pace și conciliere într-o țară care se află la capătul unui deceniu de „revoluție” sângeroasă și distrugătoare.
05/03/2021 Material gratuit Regiune: Marea Mediterana Tema: Conflicte
4 5 6 7 8 Pagina 6 din 25