Acasa Articole si analize Ediţii tiparite Autori
Forumul Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC) și o întâlnire importantă SUA-China
În 14 noiembrie 2023, președintele chinez, Xi Jinping, a ajuns în SUA pentru a participa la un summit cu omologul său american, Joe Biden.

În 14 noiembrie 2023, președintele chinez, Xi Jinping, a ajuns în SUA pentru a participa la un summit cu omologul său american, Joe Biden. În plus, președintele chinez va participa și la cea de-a 30-a întâlnire a liderilor economici APEC, în perioada 14-17 noiembrie 2023. Este semnificativ a menționa aici că aceasta este prima călătorie a liderului chinez în SUA după șase ani, relația dintre SUA și China fiind considerată a nu fi foarte cordială de ceva timp.

În prezent, Cooperarea Economică Asia-Pacific (APEC) este un forum interguvernamental format din 21 de economii, pentru promovarea, în special, a comerțului, investițiilor și dezvoltării economice între națiunile din jurul Oceanului Pacific, fiind totuși limitat, în acest context fiind necesar a specifica aici că nu are inclusă și componenta militară. Grupul a început cu 12 membri, în 1989, dar de atunci a crescut la 21 de membri, incluzând China, Rusia, Japonia, SUA și Australia. După cum se poate observa, națiunile membre sunt mari puteri ale lumii, reprezentând aproape 40% din populația globală și aproape jumătate din comerțul mondial. Din punct de vedere organizatoric și mai ales tehnic, este un forum dedicat domeniilor economice ale entităților membre, subliniind acest lucru, deoarece sunt incluse aici și Hong Kong-ul condus de China, cât și Taiwanul care se auto-conduce. Taipeiul Chinez este numele sub care Republica Chineză (Taiwan) este cunoscută la anumite evenimente culturale și sportive, printre care: Jocurile Olimpice, Jocurile Paralimpice, Universiada, concursul Miss Univers, Jocurile Asiatice și Campionatul Mondial de Fotbal. Numele a fost ales în cadrul rezoluției Comitetului Olimpic Internațional de la Nagoya, din noiembrie 1979, acceptată de Taiwan în anul 1981.

Așadar, este semnificativ a menționa că APEC a început să funcționeze în 1989, ca răspuns la interdependența crescândă a economiilor din Asia-Pacific și apariția blocurilor comerciale regionale în alte părți ale lumii. Astfel, acest forum și-a propus să creeze noi piețe pentru produsele agricole și materiile prime dincolo de Europa. Cu sediul în Singapore, APEC este recunoscut ca fiind unul dintre blocurile multilaterale de cel mai înalt nivel și cele mai vechi forumuri din regiunea Asia-Pacific și care exercită o influență globală semnificativă. Puterea APEC constă în capacitatea sa de a determina țările să lucreze împreună la punerea în practică a unor inițiative de amploare și să ușureze relațiile de cooperare în afaceri, fără acorduri obligatorii. La nivel internațional, economiștii subliniază modul în care APEC a contribuit la reducerea tarifelor și la îndepărtarea altor bariere în calea comerțului, dar peisajul comerțului actual este mai diferit acum decât atunci când APEC a început să funcționeze într-o perioadă de globalizare intensă.

Șefii de guvern ai tuturor statelor membre APEC, cu excepția Taiwanului (care este reprezentat de un oficial la nivel ministerial în calitate de lider economic) participă la o reuniune anuală a liderilor economici APEC. Locul organizării întâlnirilor se schimbă anual între economiile membre. APEC are trei observatori oficiali: Secretariatul Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est, Consiliul de Cooperare Economică din Pacific și Secretariatul Forumului Insulelor Pacificului. Economia gazdă a evenimentului anual organizat în cadrul APEC este considerată a fi invitată în primul rând pentru reprezentarea geografică și pentru a participa la reuniunile G20.

Conferința anuală APEC reunește liderii națiunilor membre și alți lideri economici și diplomatici de top. Anul acesta, nu se așteaptă o prezență prea mare din partea Rusiei, care va avea reprezentare la nivel inferior. Asistenții Casei Albe spun că obiectivul summit-ului din acest an este de a încerca să facă economiile APEC mai rezistente, în special în fața problemelor climatice tot mai mari și ca urmare a unei pandemii globale care a generat efecte neașteptate, a ucis milioane de oameni și a tensionat lanțurile de aprovizionare.

Miniștrii comerțului și de externe din cele 21 de economii membre și-au reînnoit angajamentul de a aduce beneficii oamenilor din regiunea Asia-Pacific prin politici economice și comerciale incluzive. Pe fondul provocărilor economice presante, miniștrii s-au reunit astfel cu ocazia Forumului APEC pentru a discuta noi măsuri care vor încuraja un viitor durabil și vor asigura un viitor echitabil și incluziv pentru toți.

În 14 noiembrie 2023, Secretarul de stat al SUA, Antony J. Blinken, în cuvântul său de deschidere, a amintit pentru omologii săi că, în timp ce guvernele au făcut progrese reale către un viitor mai prosper, factorii de decizie din regiune continuă să se confrunte cu multe provocări economice. „Fiecare dintre noi recunoaște că inegalitatea în interiorul și între țările noastre împiedică dezvoltarea întregii noastre regiuni și că economiile mai incluzive, de asemenea, sunt economii mai puternice”, a mai spus A. Blinken. „Din nou și din nou pe parcursul acestui an, de la Honolulu la Palm Springs, de la Detroit la Seattle și acum în San Francisco, am auzit că cetățenii noștri, oamenii pe care îi reprezentăm, sunt dornici să contribuie la construirea unui sistem mai rezistent, mai durabil și mai mult conectat în viitor”, a adăugat A. Blinken. „Sunt gata să lucreze, să investească, să inoveze, să impulsioneze creșterea care va consolida și mai mult regiunea noastră comună și responsabilitatea noastră, activitatea noastră fiind aceea să îi ajutăm să facă exact asta”, a mai spus A. Blinken.

Evenimentul principal al acestui summit va fi totuși întâlnirea între președintele SUA, J. Biden și președintele Chinei, Xi Jinping.Cei doi lideri nu au mai vorbit personal de la întâlnirea din noiembrie 2022, în timpul summit-ului Grupului celor 20, de la Bali, Indonezia.

Președinții celor mai mari economii din lume, Joe Biden și Xi Jinping, se vor întâlni, în California, în 15 noiembrie, pentru a discuta despre comerț, Taiwan și relația fragilă dintre SUA și China. Ambasadorul, Karine Jean-Pierre[1], într-o declarație a sa a subliniat că liderii SUA și Chinei vor discuta despre „importanța continuă a menținerii unor linii deschise de comunicare” și despre modul în care „pot continua să gestioneze în mod responsabil concurența și să lucreze împreună acolo unde interesele lor se aliniază, în special cu privire la provocările transnaționale care afectează comunitatea internațională.”

Ca urmare, nu trebuie omis faptul că, relația lui J. Biden cu omologul său chinez, Xi, este catalogată și cunoscută în mediul internațional ca fiind una deja tensionată. La întâlnirea G20, J. Biden a vorbit cu Xi despre poziția Chinei față de Taiwan, invazia rusă în Ucraina și relația comercială dintre SUA și China, întâlnirea fiind catalogată ca fiind una extrem de dificilă. Toate aceste probleme sunt de așteptat a fi incluse pe ordinea de zi a întâlnirii dintre cei doi lideri, din 15 noiembrie 2023.

Așadar, putem aprecia că evoluția relațiilor viitoare SUA-China, după întâlnirea care va avea loc între J. Biden și Xi, foarte probabil va influența în mod decisiv evoluțiile în întreaga lume, în 2024. În acest context, nu trebuie să omitem că Pew Research[2] estimează că 83% dintre americani au o părere negativă despre China și sunt îngrijorați de viitorul Taiwanului, precum și de locul Chinei în lume. Cu toate acestea, sentimentele din China față de SUA ar putea deveni mai moderate, evoluție confirmată de un sondaj realizat în octombrie 2023, care spune că, în prezent, mai puțini chinezi (48%) consideră SUA drept inamic decât în 2022 (74%).

Nu trebuie omis însă, mai mult ca oricând, faptul că în întreaga lume, în ultimii ani, au avut loc diverse evoluții care au contribui semnificativ la creșterea tensiunilor dintre superputerile lumii, la nivel regional și global. Ca urmare, putem spune că în contextul în care reprezentanții din SUA și China s-au întâlnit cu o frecvență tot mai mare în ultima perioadă, lucrând la dezghețarea relațiilor, acum putem spune că întâlnirea SUA-China, din 15 noiembrie 2023, va genera schimbări profunde în dinamica evoluțiilor la nivel regional și global.

 

 

 

 

[1] Ambasadorul Katherine Tai a depus jurământul ca al 19-lea reprezentant comercial al SUA, pe 18 martie 2021. În calitate de membru al cabinetului președintelui, ambasadorul K. Tai este principalul consilier comercial, negociator și purtător de cuvânt al politicii comerciale a SUA.

[2] Pew Research este un think tank american cu sediul în Washington, D.C. Acesta oferă informații despre probleme sociale, opinia publică și tendințele demografice care modelează SUA și întreaga lume. De asemenea, efectuează sondaje de opinie, cercetări demografice, cercetări prin sondaje aleatorii și analize de conținut media și alte cercetări empirice în domeniul științelor sociale.