Acasa Articole si analize Ediţii tiparite Autori
Cine dorește al Treilea Război Mondial? De ce mor oameni nevinovați în Israel și în Palestina?
Recentele evoluții din Orientul Mijlociu pun în planul al doilea conflictul ruso-ucrainean și influențează semnificativ piața resurselor energetice.

Dr. Nicolae RADU

09/10/2023 Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Conflicte

  În condițiile în care întreaga lume este zdruncinată de războiul din Ucraina și de nesfârșitele atacuri pentru preluarea controlului resurselor naturale, pacea devine o poveste!
   După doi ani de la conflictul izbucnit între israelieni și palestinieni, din 11 mai 2021 și după 50 de ani de la declanșarea Războiului de Yom Kippurr, din 6 octombrie 1973, când Siria și Egipt au lovit Israelul din sud și din nord, noi atacuri alungă liniștea de pe pământul sfânt!
   Ofensiva organizației Hamas în sudul și centrul Israelului, inițiată drept „Potopul Al-Aqsa”, atacurile organizației libaneze Hezbollah asupra nordului Israelului, dar și riposta israeliana „Săbii de otel” au înregistrat deja, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, 300 de israelieni și 320 de palestinieni morți într-o singura zi, numărul răniților ajungând la peste 3000! Au fost uciși, în urma loviturilor cu rachete, femei, bătrâni și inclusiv copii!

   Care este motivul interminabilelor atacuri dintre israelieni și palestinieni?
   Cât de adevărat este faptul că uriașele resurse de apă, petrol și gaze naturale înseamnă miza războiului dintre teroriști și cei ce se doresc a fi antiteroriști?
   Să fie conflictul din Israel un prilej de recapitalizare a încrederii politice pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu? Vreau să cred că nu! Să fie schimbul de rachete dintre Palestina și Israel un prilej de reconfigurare a puterii în Orientul Mijlociu? Vreau să cred că nu!
  Să fie atacurile Hamas un motiv în plus ca Israelul să preia controlul și asupra Fâșiei Gaza unde trăiesc palestinieni? Vreau să cred că nu! Și totuși, ce dorește să spună ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, care potrivit „Open sources” declară că „armata israeliană se pregătește de o invazie și că vom schimba fața realităților din Gaza”?
   Surprinzător sau nu, serviciile de informații israeliene lasă impresia că au fost depășite de viteza de reacție a atacurilor Hamas. Este foarte greu de crezut însă că MOSSAD, legendar serviciu de spionaj, cunoaște lumea, dar nu cunoaște situația operativă existentă în teren, cu atât mai mult cu cât atacuri între israelieni și palestinieni au avut loc și în anii trecuți!

   Ce am învățat din atacurile teroriste de la 9/11 septembrie 2001?
  Cine vrea să își mai aducă aminte de conflictului izbucnit în data de 11 mai 2021, între Israel și Palestina, când Ambasadorul Palestinei în România, Fuad Karim Saliba Kokaly, a cerut ajutorul României, Excelența Sa precizând, potrivit Monitorului Apărării și Securității, că „țara noastră a fost mereu implicată în conflictele din Orientul Mijlociu, a avut o poziție moderată și neutră”?
   În istoria sa, România a adus pacea în Orientul Mijlociu, dar istoria nu mai are impactul prezentului!

   Statul Israel nu este un stat părăsit!
   Forțele Armate israeliene – IDF sunt într-o permanentă alertă, misiunea fiind apărarea țării și a propriilor cetățeni! În aceste condiții, cum a fost posibil ca Hamas să rupă lanțul israelian de apărare și să surprindă Israelul cu mii de rachete?
  Din perspectiva celor peste 3500 de rachete, dar și a comandourilor folosite de Hamas, cum a fost posibil ca acestea sa fie adăpostite și pregătite fără ca serviciile de informații israeliene să cunoască acest lucru?

   Atacurile să fie o întâmplare?
 Războiul costă! (Interviu/ Prof. univ. dr. Nicolae Radu: „În faţa ameninţării teroriste, cooperarea internațională este mai necesară decât oricând”, https://europunkt.ro/2017/10/15/interviu-prof-univ-dr-nicolae-radu-in-fata-amenintarii-teroriste-cooperarea-internationala-este-mai-necesara-decat-oricand)

   Cine finanțează Hamas?
   Potrivit unui ministru israelian „ceea ce se întâmplă pare a fi un eveniment planificat și dirijat de Iran”.
   Dacă includem în „ecuația” analizei de intelligence și organizația șiiită Hezbollah din Liban, care a declarat că a lovit nordul Israelului, atacurile asupra Israelului obligă la reflecții, pregătirea acestora, dar și riposta israeliană implicând mize mai mult sau mai puțin cunoscute!
   Organizația Hamas dorește crearea unui stat palestinian independent prin preluarea controlului asupra vechilor teritorii palestiniene, Cisiodania, Fâșia Gaza și Ierusalimul de Est, dar și „implementarea legii islamice (Sharia) în teritoriile palestiniene, precum și unificarea Fâșiei Gaza și Cisiordaniei”.
   În contextul noilor provocări internaționale, reiterarea informațiilor de interes este mai mult decât necesară, cu atât mai mult cu cât „Jane’s Terrorism and Insurgency Center” a oferit și oferă multiple informații cu privire la interese mai mult sau mai puțin exprimate în zonele de conflict, ţări precum Irak, Iran, Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și, nu în ultimul rând, Kuweit, care dețin considerabile resurse de petrol!
   Statul Islamic, Frontul Al-Nusrah din Siria, afiliat rețelei Al-Qaida, Al-Shabab din Somalia, Boko Haram, grupare islamistă din nordul Nigeriei, cunoscută mai nou drept „Provincia Africa de Vest a Statului Islamic (ISWAP)” rețin atenția prin cruzimea decapitărilor și prin virulența atacurilor, dar şi prin resurse financiare greu de imaginat!

   De unde vin banii?
   Să fie exploatarea puțurilor de petrol singura sursă de venit pentru Statul Islamic? Afirmația președintelui rus, Vladimir Putin, care atrăgea atenția că „finanțarea Statului Islamic provine din 40 de state, inclusiv din câteva state ale G20”, obligă la reflecții pentru încă 20 de ani de înainte!
   În semn de respect față de toți cei care au căzut victimele terorii și ca un om cu frică de Dumnezeu, nu pot să nu mă întreb: cine are nevoie de terorism?

   Istoria nu trebuie uitată!
   Cine a organizat Al-Qaida? Cine a înființat Statul Islamic?
   Osama Bin Laden a dispărut cu adevărat din orchestra jocurilor de putere?
   De ce Statul Islamic nu a lovit niciodată țări precum: Israel, Palestina sau Arabia Saudită?
   Care este adevărata miză a loviturilor cu piatră și cu rachete dintre Israel și Palestina?
   Cine are nevoie de bombe?
   Fantome operative? Spionaj? Troli informaționali? Agenți sub acoperire la Tel Aviv și Ramallah?
  Și totuși cine poate să închidă conflictul dintre israelieni și palestinieni? (Interviu/ Prof. univ. dr. Nicolae Radu, o excelentă analiză a conflictului dintre Israel și Palestina, moderatori: Călin Cătălin și avocat Radu Ghidau, https://youtu.be/QdWk7AYv2yw?si=JwzA84FDzLrgK8OG)
   Arabia Saudită și Egiptul caută soluții de negociere pentru pace! Israelul așteaptă ajutor militar din partea SUA!
   Să fie declarația Arabiei Saudite un semnal de alarmă cu privire la iminența unui alt război mondial generat de atacurile dintre israelieni și palestinieni?
  Cât de adevărată este aprecierea Arabiei Saudite (adevarul.ro) că prin „continuarea ocupației, privarea poporului palestinian de drepturile lor legitime și provocările sistematice și repetate împotriva locurilor lor sfinte” tensiunile pot să atingă cote maxime?
   Legitimitatea schimburilor de rachete nu înseamnă o prioritate! Avem nevoie de pace, de toleranță și de unitate!
   Dincolo de orice speculații, fără să gândim la „conspirații mondiale", conflictul dintre Israel și Palestina obligă măsuri urgente și concrete pentru pace!
   Să nu uităm că războiul ucide!
   În timp ce lumea privește, privește și din nou privește, oameni nevinovați mor loviți de rachete!