Acasa De interes Materiale Ediţii tiparite Autori
Materiale
Ambasador profesor Dumitru CHICAN
În această primăvară s-au împlinit 10 ani de când cea mai amplă mișcare protestatară și revendicativă din istoria modernă a Orientului Mijlociu alunga de la putere gerontocratul regim al lui Ben Ali. Din perspectiva evenimentelor în spațiul public, „primăvara arabă” a început în Tunisia, la 10 decembrie 2010 și s-a încheiat după 12 luni, la 20 octombrie 2011, în Libia.
04/04/2021 Material gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Geopolitică
Reza SHAHRESTANI
În anii ‘90 ai secolului trecut, un fost premier al guvernului turc lansa o doctrină care, pornind de la patrimoniul istoric otoman al Turciei și de la poziția geostrategică a acestei țări, dezvolta ideea rolului major pe care țara sa trebuia să și-l asigure, concentric, în vecinătatea proximă arabo-islamică și, în final, pe eșichierul european și global.
Pentru Vladimir Putin, impetuoasa infiltrare turcească în „grădina din spate” și „spațiu de vocație rusă” constituie o intruziune inacceptabilă.
04/04/2021 Material gratuit Regiune: Asia Centrală Tema: Geopolitică
Laura VANSINA
Multitudinea și diversitatea noilor conflicte militare care au acaparat scena internațională în ultimii ani au avut un impact semnificativ asupra modului în care a fost construită politica externă a Rusiei. Într-un context geopolitic instabil, pe o arenă internațională unde există tensiuni din ce în ce mai puternice și mai evidente, alegerea lui Vladimir Putin ca președinte al Federației Ruse a reprezentat un moment de răscruce, care a redefinit conceptele de securitate și apărare.
03/04/2021 Material gratuit Regiune: Rusia Tema: Geopolitică
Ambasador profesor Dumitru CHICAN
La cinci săptămâni de la instalarea sa oficială în Biroul Oval, președintele Joe Biden a reținut atenția prin două mișcări în sfera relațiilor externe făcute în mai puțin de o zi.
Prima, un raid de bombardament care a avut drept ținte amplasamentele unor miliţii armate pro-iraniene desfășurate la frontiera estică dintre Siria și Irak.
A doua, s-a materializat într-o convorbire telefonică pe care președintele a inițiat-o și a avut-o cu suveranul Arabiei Saudite, regele Salman Bin Abdel Aziz Al-Saud.
06/03/2021 Material gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Geopolitică
Dr. Zlatko HADŽIDEDIĆ
Articolul este disponibil momentan doar în limba engleză
27/02/2021 Material gratuit Regiune: Balcanii de Vest Tema: Geopolitică
Constantin IACOBIŢĂ
Din partea editorului
21/02/2021 Material gratuit Regiune: Global Tema: Geopolitică
Ambasador profesor Dumitru CHICAN
După decizia unilaterală a fostului președinte Donald Trump de a retrage semnătura Americii de pe „Acordul nuclear” convenit în 2015 sub denumirea de „Joint Comprehensive Plan of Action – JCPOA”, conflictul dintre SUA și Iran are o miză majoră, care impune adoptarea unor decizii critice și rapide de detensionare și aceasta din mai multe considerente.
18/02/2021 Material gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Geopolitică
Vladimir SOCOR
Articolul este disponibil momentan doar în limba engleză
17/02/2021 Material gratuit Regiune: Marea Neagră Tema: Geopolitică
Ambasador profesor Dumitru CHICAN
Din mai multe și complexe cauze, lumea anului 2021 este răscolită de crize care, prin multitudine și diversitate, nu dispun de atâtea adjective necesare pentru a se autodefini și a se particulariza fiecare: crize identitare, existențiale, morale, valorice, politico-militare, sanitare, economice și așa mai departe.
15/02/2021 Material gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Geopolitică
Jiri ŠEDIVÝ
Sunt multe lecții pe care le putem învăța din criza în derulare cauzată de COVID-19 și din povara financiară grea pe care aceasta este de așteptat să o pună pe umerii Statelor Membre ale UE, însă una dintre aceste lecții iese în evidență: cooperarea europeană în domeniul apărării în general și dezvoltarea în cooperare a capabilității în special sunt, la acest moment, mai indispensabile și urgente ca niciodată.
15/02/2021 Material gratuit Regiune: Uniunea Europeană Tema: Geopolitică
1 2 3 Pagina 1 din 11