Acasa Articole si analize Ediţii tiparite Autori
Materiale
Ambasador profesor Dumitru CHICAN
O analiză a aşteptărilor Orientului Mijlociu faţă de politica lui Joe Biden.
06/05/2021 Articol gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Geopolitică și geostrategie
02/05/2021 Articol gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Geopolitică și geostrategie
Ambasador profesor Dumitru CHICAN
În această primăvară s-au împlinit 10 ani de când cea mai amplă mișcare protestatară și revendicativă din istoria modernă a Orientului Mijlociu alunga de la putere gerontocratul regim al lui Ben Ali. Din perspectiva evenimentelor în spațiul public, „primăvara arabă” a început în Tunisia, la 10 decembrie 2010 și s-a încheiat după 12 luni, la 20 octombrie 2011, în Libia.
04/04/2021 Articol gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Geopolitică și geostrategie
Ambasador profesor Dumitru CHICAN
La cinci săptămâni de la instalarea sa oficială în Biroul Oval, președintele Joe Biden a reținut atenția prin două mișcări în sfera relațiilor externe făcute în mai puțin de o zi.
Prima, un raid de bombardament care a avut drept ținte amplasamentele unor miliţii armate pro-iraniene desfășurate la frontiera estică dintre Siria și Irak.
A doua, s-a materializat într-o convorbire telefonică pe care președintele a inițiat-o și a avut-o cu suveranul Arabiei Saudite, regele Salman Bin Abdel Aziz Al-Saud.
06/03/2021 Articol gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Geopolitică și geostrategie
Ambasador profesor Dumitru CHICAN
După decizia unilaterală a fostului președinte Donald Trump de a retrage semnătura Americii de pe „Acordul nuclear” convenit în 2015 sub denumirea de „Joint Comprehensive Plan of Action – JCPOA”, conflictul dintre SUA și Iran are o miză majoră, care impune adoptarea unor decizii critice și rapide de detensionare și aceasta din mai multe considerente.
18/02/2021 Articol gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Geopolitică și geostrategie
Ambasador profesor Dumitru CHICAN
Din mai multe și complexe cauze, lumea anului 2021 este răscolită de crize care, prin multitudine și diversitate, nu dispun de atâtea adjective necesare pentru a se autodefini și a se particulariza fiecare: crize identitare, existențiale, morale, valorice, politico-militare, sanitare, economice și așa mai departe.
15/02/2021 Articol gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Geopolitică și geostrategie
Reza SHAHRESTANI
Pentru Orientul Mijlociu și subregiunile sale conflictuale, începutul și încheierea ultimului an al deceniului pot fi puse, fără șovăială, sub semnul maximei moștenite de la poetul roman Publius Ovidius Naso - „numai prin felul în care sfârșește, o lucrare poate fi apreciată la adevărata sa valoare”.
Pentru regiunea Golfului Arabo-Persic, anul 2020 a început și s-a încheiat cu câte o „dureroasă și amară” vărsare de sânge.
13/01/2021 Articol gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Geopolitică și geostrategie
Dinu COSTESCU
Lumea Orientului Mijlociu a aşteptat ca pe o „Zi a tuturor timpurilor” deznodământul alegerilor prezidenţiale americane.
Atât campania electorală, cât şi declaraţiile lansate de Joe Biden prevestesc, fără doar şi poate, o schimbare stilistică şi metodică, ceea ce nu înseamnă cu necesitate o ruptură şi o distanţare de sacramentele imuabile ale politicii americane şi nici o schimbare dramatică şi revoluţionară în ceea ce priveşte acel infailibil american „soul and style of life”. Şi aceasta cu atât mai puţin cu cât regiunea de care vorbim are propriile sale structuri care nu se schimbă prin exclusivele schimbări periodice care se petrec în Manhattan.
05/12/2020 Articol gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Geopolitică și geostrategie
Ambasador profesor Dumitru CHICAN
În decembrie se împlinesc zece ani de când, în urbea tunisiană Sidi Bouzid, un tânăr şi modest negustor ambulant de zarzavaturi, fructe şi mărunţişuri artizanale, Mohammed Bouazizi, a fost interpelat de o patrulă a poliţiei care l-a molestat, cerându-i tradiţionalul bacşiş şi care apoi a procedat la confiscarea brutală a mărfii. Faţă de inutilitatea protestelor pe lângă autorităţile locului, Mohammed Bouazizi s-a autoincendiat şi a murit. Sacrificiul său a aprins flăcările revoltelor arabe contestatare şi revendicative care, ca într-un joc de domino, aveau să cuprindă, aproape în întregime, Orientul arab cu Mashrequl şi cu Maghrebul său.
04/12/2020 Articol gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Geopolitică și geostrategie
Eva J. KOULOURIOTIS
Articolul este disponibil momentan doar în limba engleză.
03/11/2020 Articol gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Geopolitică și geostrategie
1 2 3 4 Pagina 1 din 4