Acasa Articole si analize Ediţii tiparite Autori
Materiale
Ambasador profesor Dumitru CHICAN
La cinci săptămâni de la instalarea sa oficială în Biroul Oval, președintele Joe Biden a reținut atenția prin două mișcări în sfera relațiilor externe făcute în mai puțin de o zi.
Prima, un raid de bombardament care a avut drept ținte amplasamentele unor miliţii armate pro-iraniene desfășurate la frontiera estică dintre Siria și Irak.
A doua, s-a materializat într-o convorbire telefonică pe care președintele a inițiat-o și a avut-o cu suveranul Arabiei Saudite, regele Salman Bin Abdel Aziz Al-Saud.
06/03/2021 Articol gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Geopolitică și geostrategie
Dr. Zlatko HADŽIDEDIĆ
Articolul este disponibil momentan doar în limba engleză
27/02/2021 Articol gratuit Regiune: Balcanii de Vest Tema: Geopolitică și geostrategie
Constantin IACOBIŢĂ
Din partea editorului
21/02/2021 Articol gratuit Regiune: Global Tema: Geopolitică și geostrategie
Ambasador profesor Dumitru CHICAN
După decizia unilaterală a fostului președinte Donald Trump de a retrage semnătura Americii de pe „Acordul nuclear” convenit în 2015 sub denumirea de „Joint Comprehensive Plan of Action – JCPOA”, conflictul dintre SUA și Iran are o miză majoră, care impune adoptarea unor decizii critice și rapide de detensionare și aceasta din mai multe considerente.
18/02/2021 Articol gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Geopolitică și geostrategie
Vladimir SOCOR
Articolul este disponibil momentan doar în limba engleză
17/02/2021 Articol gratuit Regiune: Marea Neagră Tema: Geopolitică și geostrategie
Ambasador profesor Dumitru CHICAN
Din mai multe și complexe cauze, lumea anului 2021 este răscolită de crize care, prin multitudine și diversitate, nu dispun de atâtea adjective necesare pentru a se autodefini și a se particulariza fiecare: crize identitare, existențiale, morale, valorice, politico-militare, sanitare, economice și așa mai departe.
15/02/2021 Articol gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Geopolitică și geostrategie
Jiri ŠEDIVÝ
Sunt multe lecții pe care le putem învăța din criza în derulare cauzată de COVID-19 și din povara financiară grea pe care aceasta este de așteptat să o pună pe umerii Statelor Membre ale UE, însă una dintre aceste lecții iese în evidență: cooperarea europeană în domeniul apărării în general și dezvoltarea în cooperare a capabilității în special sunt, la acest moment, mai indispensabile și urgente ca niciodată.
15/02/2021 Articol gratuit Regiune: Uniunea Europeană Tema: Geopolitică și geostrategie
Dr. Alexandru GHIŞA
Anul 1918 a fost pentru români un an de acțiune politică majoră. La timpul respectiv românii trăiau în trei state – Regatul României, Imperiul Austro-Ungar și Imperiul Rusiei, exemplu clasic de națiune divizată. Tânărul stat român, trecut prin faza Principatelor Unite Moldova și Țara Românească, prin alegerea la Iași și București a unui singur domn, în persoana lui Alexandru Ioan Cuza, dovedește că avea o elită intelectuală capabilă de acțiune politică în interes național. Situat pe cursul Dunării, statul român s-a format și datorită unui interes european la Dunăre și Marea Neagră, pentru a fi un garant al libertății navigației prin Gurile Dunării – aspecte prevăzute expres în Tratatul de pace de la Paris din 1856, de după Războiul Crimeii (1853-1856).
08/02/2021 Articol gratuit Regiune: Uniunea Europeană Tema: Geopolitică și geostrategie
General de brigadă (r) Mircea MÎNDRESCU
Alternanța dintre război și pace, ca fenomene ciclice care au jalonat istoria societății umane din cele mai vechi timpuri, reprezintă deja un truism. Deosebit de interesant este că statistici care acoperă o perioadă de aproximativ 2500 ani demonstrează că perioadele de război întrec în frecvență perioadele de pace.
18/01/2021 Articol gratuit Regiune: Global Tema: Geopolitică și geostrategie
3 4 5 6 7 Pagina 5 din 14