Acasa Articole si analize Ediţii tiparite Autori
Materiale
Dr. Övgü KALKAN KÜÇÜKSOLAK
Operațiunea „Izvorul Păcii” a fost inițiată cu scopul de a asigura securitatea granițelor Turciei, prin eliminarea facțiunilor teroriste aparțănând PKK/YPG și ISIL și pentru a asigura întoarcerea în condiții de siguranță a refugiaților sirieni, precum și pentru a asigura integritatea teritorială a Siriei. Obiectivul principal pe agenda Turciei îl reprezintă gruparea teroristă PKK și facțiunea afiliată PYD/YPG, o amenințare gravă atât la adresa granițelor acestui stat, cât și la adresa Siriei, punând în pericol integritatea teritorială și structura unitară a acestui stat.
30/10/2019 Articol gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Geopolitică și geostrategie
Vladimir-Adrian COSTEA
Raportându-ne la provocările la adresa unității și securității Uniunii Europene din ultimii ani, în acest articol problematizăm asupra demersurilor de (re)definire a frontierelor interne și externe ale Uniunii, urmărind să suprindem impactul generat de afluxul masiv de migranți și refugiați, respectiv de negocierile asupra Brexit. Plsarea demersurilor UE privind (re)definirea și delimitarea frontierelor interne și externe în raport cu gestionarea crizelor sociale, economice și politice, ne ajută să identificăm și să înțelegem principalele vulnerabilități care pot crea premisele limitării cooperării între statele membre.
Demersul nostru urmărește, de asemenea, identificarea principalelor direcții de angajare a UE în cadrul procesului de înlăturare a controalelor la frontierele interne și de instituținalizare a controlului la frontierele externe.
28/10/2019 Articol gratuit Regiune: Uniunea Europeană Tema: Geopolitică și geostrategie
Dr. Uğur GÜNGÖR
Relațiile dintre Turcia și Uniunea Europeană au o istorie îndelungată, care datează de la finele anilor ’50, când Turcia a aderat ca membru asociat la Uniunea Europeană (la acel moment Comunitatea Economică Europeană).
Lucrarea de față analizează relația dintre Turcia și UE din punct de vedere al securității și consideră că integrarea Turciei în Uniunea Europeană este foarte importantă pentru securitatea acesteia din urmă.
21/10/2019 Articol gratuit Regiune: Marea Neagră Tema: Geopolitică și geostrategie
Ambasador profesor Dumitru CHICAN
La 30 septembrie 2019, s-au împlinit patru ani de când preşedintele Vladimir Putin a autorizat intervenţia militară a Rusiei în războiul civil din Siria. Decizia a fost fundamentată, oficial, pe temelia solicitării formale a guvernului sirian pentru ajutor militar împotriva „conspiraţiei externe” – în esenţă occidentale – la adresa independenţei şi suveranității naţionale a Siriei”, precum şi împotriva „fenomenului terorist intern şi a jihadismului radical Islamic, susţinut de puteri şi forţe străine”.
21/10/2019 Articol gratuit Regiune: Rusia Tema: Geopolitică și geostrategie
Alexis CHAPELAN
Brexit a reprezentat, pentru cei pesimiști, sfârșitul elanului de entuziasm integrator, a idealului unei Uniuni din ce în ce mai apropiate („ever closer union ”), care în ultimele șase decenii a fost motorul dar și orizontul afectiv al procesului de construcție europeană.
21/10/2019 Articol gratuit Regiune: Uniunea Europeană Tema: Geopolitică și geostrategie
Ambasador profesor Dumitru CHICAN
Turcia s-a implicat activ şi constant în evoluţiile din proximitate, războiul intern din Siria oferind cele mai frecvente prilejuri de manifestare sui generis a doctrinei de politică regională a regimului Erdogan, inclusiv prin intervenţii armate.
La 10 octombrie 2019 preşedintele Recep Tayyp Erdogan a anunţat declanşarea ofensivei turce în Siria, sub numele de cod „Izvorul Păcii”.
Rămâne de văzut dacă din „izvorul” lui Erdogan va curge cu adevărat pacea egală şi durabilă, sau va ţâşni, ca din ulciorul fermecat din „O mie şi una de nopţi”, duhul malefic, aducător al altor nefericiri.
20/10/2019 Articol gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Geopolitică și geostrategie
Ambasador profesor Dumitru CHICAN
Sistemul de valori pe temelia căruia a fost edificată unitatea europeană este „european”. Este perceput ca atare nu numai pentru că, din perspectivă istorică, îşi are originea în istoria şi conştiinţa apartenenţei la Europa, ci şi, poate într-o măsură chiar mai mare, pentru că a fost experimentat şi s-a manifestat ca european. Din rezultatele cunoscute pe care le-a avut în această ipostază, trebuie să fie menţionată apariţia însăşi a Uniunii Europene, pentru care acest sistem valoric reprezintă unul dintre lianţii decisivi pentru rezilienţa şi funcţionarea „ideii europene”.
20/10/2019 Articol gratuit Regiune: Uniunea Europeană Tema: Geopolitică și geostrategie
12 13 14 Pagina 14 din 14