Acasa Articole si analize Ediţii tiparite Autori
Belgia monitorizează cu atenție pe teritoriul său posibile acțiuni de spionaj chineze
Compania chineză AliBaba este suspectată că desfășoară activități de spionaj pe teritoriul Belgiei.

În 05 octombrie, în mass media internațională au apărut informații foarte interesante cu privire la activitatea Serviciului de Securitate a Statului din Belgia (VSSE)[1] care suspectează filiala de logistică a unei companii chineze din Liège că utilizează informații private.

Mai concret, VSSE monitorizează principalul centru logistic european al companiei chineze de tehnologie și comerț electronic, Alibaba Group Holding, din cauza îngrijorării cu privire la posibile acțiuni de spionaj. Referindu-se la centrul logistic al companiei de pe aeroportul din Liège, serviciul de securitate belgian a subliniat că lucrează pentru a detecta „posibile activități de spionaj sau interferență” ale unor entități chineze, inclusiv Alibaba. Această firmă a negat orice acțiune legată de acest caz cu privire la care este semnificativ de menționat că, nici partea chineză și nici VSSE nu au răspuns imediat solicitărilor de a face declarații și comentarii.

Alibaba a semnat un acord cu guvernul belgian în 2018 pentru a deschide un centru comercial de comerț în domeniul electronic, condus de filiala sa de logistică, Cainiao, care ar include și investiții în infrastructura logistică.

În acest context, VSSE a declarat pentru mass-media internațională că prezența Alibaba „este în atenția” instituției, din cauza unor prevederi legislative din China, care obligă companiile chineze să transmită date și informații autorităților și serviciilor de informații chineze.

Este semnificativ a menționa aici că gigantul chinez de comerț cu produse electronice, Alibaba, a depus luna trecută listarea Cainiao la bursa din Hong Kong, ceea ce ar face ca unitatea să fie prima separată, de când Alibaba a anunțat în cursul acestui an că își va restructura propria organizare și își va împărți afacerea în șase unități.

„Negăm ferm acuzațiile bazate pe presupunerile anterioare” și „Cainiao respectă toate legile și reglementările în care își desfășoară activitatea”, au declarat într-un comunicat reprezentanți ai filialei de logistică a Alibaba.

În contextul creat, se poate presupune că VSSE monitorizează operațiunile de la un centru logistic condus de gigantul tehnologic chinez, Alibaba, pe baza temerilor că această companie ar putea folosi software pentru a colecta date economice sensibile, declarația oficială acordată mass-media de serviciul de informații și securitate belgian fiind aceea că încearcă să „detecteze și să lupte împotriva posibilelor activități de spionaj și/sau interferențe desfășurate de entități chineze, inclusiv Alibaba”.

Compania chineză, Alibaba, care a negat orice abatere tot în mass-media, a deschis în 2018 hub-ul logistic pe acea parte a aeroportului din Liège destinată mărfurilor – unul dintre cele mai mari astfel de aeroporturi din Europa – și a investit peste 100 de milioane de euro: „Activitățile noastre economice sunt strâns legate de China – chiar și în sectoare strategice. Acesta este unul dintre motivele pentru care, în ultimii ani, VSSE a urmărit îndeaproape eforturile Chinei, în mod deschis și în culise, de a-și promova interesele în țara noastră.”

Și după cum s-a făcut cunoscut în mass-media, se pare că una dintre preocupările de spionaj se referă la Platforma electronică de comerț mondial (EWTP) a Alibaba – software care ar putea fi utilizat pentru a oferi Chinei informații despre lanțurile de aprovizionare și vulnerabilitățile occidentale, după cum a explicat Jonathan Holslag[2], profesor la Vrije Universiteit Brussel. „Cunoștințele despre schimbările importante ale modelelor de consum și cunoștințele despre lanțul logistic sunt valoroase pentru China, ca țară care încearcă să domine lanțul de aprovizionare”, a declarat J. Holslag. „Principala preocupare este că această platformă, alături de alte câteva platforme logistice pe care chinezii le-au propus țărilor europene, le oferă o mulțime de informații despre lanțurile de aprovizionare și despre eventualele vulnerabilități”, a mai spus J. Holslag, acesta subliniind și faptul că există și riscul ca și Cainiao să acceseze informații despre consumatorii finali.

Având în vedere că, în iulie, a intrat în vigoare o nouă lege pentru monitorizarea investițiilor străine în infrastructura critică, Vincent Van Quickenborne[3], ministrul justiției din Belgia, a subliniat că negocierile timpurii cu Alibaba provin dintr-un „secol trecut”, adăugând că „vremurile de naivitate s-au schimbat”.

Site-ul din Liège este singurul centru logistic european condus de Cainiao, spin-off-ul[4] logistic al Alibaba.Se ocupă în principal de bunuri vândute direct consumatorilor europeni, prin intermediul site-ului de cumpărături online, AliExpress.

Hub-ul logistic se află într-o zonă industrială de depozite, care are acces și la aeroport.Angajații încarcă și descarcă mărfurile din avioane și le transportă direct în hangarul de 30.000 de metri pătrați pentru a fi sortate și expediate.Cainiao solicită o autorizație pentru a-și tripla dimensiunea depozitelor la 100.000 mp.

Preocupările cu privire la potențialul spionaj la fața locului au fost activate la un nivel ridicat pentru prima dată înainte de construirea hub-ului, inclusiv în parlamentul belgian.La acea vreme, China a negat ferm „insinuările” privind „așa-numitele riscuri de securitate ale companiilor chineze”.Declarația VSSE indică îngrijorările sale cu privire la spionaj chiar și după deschiderea hub-ului.

Cainiao a negat orice implicare în activități ilicite, compania evidențiind și referindu-se la regulamentul UE privind protecția datelor: „Securitatea datelor și protecția vieții private reprezintă o preocupare primordială pentru afacerea noastră. Respectăm toate legile și reglementările, inclusiv GDPR”.

Autoritățile belgiene au sperat că, schimburile comerciale facilitate de Alibaba vor contribui la reducerea decalajului comercial cu China și la stimularea economiei. Totuși, potrivit datelor Băncii Naționale a Belgiei, deficitul comercial al Belgiei a crescut de la 3,7 miliarde de euro, în 2021, la 9,1 miliarde de euro, în 2022.

Conform datelor vamale, aproximativ 326 de milioane de pachete și un volum de 1,1 milioane de tone au fost manipulate anul trecut pe aeroportul din Liège, care acționează ca un centru de sortare pentru achizițiile efectuate în toată Europa. Cainiao a spus că mai puțin de jumătate dintre aceste pachete au fost manipulate la depozitul său, dar nu a dezvăluit cifra exactă.

În 25 septembrie, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene pentru o economie, Valdis Dombrovskis[5] a transmis Chinei că legile sale de securitate și mediul de afaceri politizat riscă să înstrăineze investitorii. Nici sprijinul aparent al Beijingului pentru Moscova nu a ajutat, a adăugat el.

Avertismentul că statul chinez trebuie să facă mai mult pentru a reduce percepția riscului a venit în momentul în care V. Dombrovskis a vizitat Beijingul pentru discuții comerciale la nivel înalt. Liderul UE pentru comerț și-a exprimat îngrijorarea în timpul apariției sale alături de vicepremierul chinez, He Lifeng, dar a vorbit mai detaliat despre acest lucru într-un discurs anterior. La Universitatea Tsinghua din Beijing, V. Dombrovskis a spus că unele companii din UE își pun la îndoială viitorul în a doua economie din lume.

O nouă lege privind relațiile externe, menită parțial să învingă sancțiunile străine, plus o actualizare a legilor anti-spionaj, au reprezentat „o mare îngrijorare pentru comunitatea noastră de afaceri”, a spus V. Dombrovskis. „Ambiguitatea lor permite prea mult loc de interpretare. Aceasta înseamnă că, companiile europene se luptă să-și înțeleagă obligațiile de conformitate: un factor care scade semnificativ încrederea în afaceri și descurajează noi investiții în China”, a mai avertizat comisarul european.

Sprijinul tacit al Beijingului pentru aliatul său Rusia pe fondul războiului din Ucraina a fost, de asemenea, un factor important de „risc reputațional” pentru China, a avertizat V. Dombrovskis. Cu toate acestea, șeful comercial al UE a spus că Beijingul și Bruxelles-ul vor relua „schimburile regulate la nivelul problemelor macroeconomice”.

China spune că este gata să importe mai mult și speră să pună capăt restricțiilor la exportul de tehnologie avansată. Datele vamale chineze arată că deficitul comercial al UE cu China a crescut la 261,4 miliarde de euro, în 2022, în creștere semnificativă față de 2021.

Potrivit unei persoane familiarizate cu relațiile dintre Alibaba și guvernul Chinei, centrele de logistică ar trebui să transmită informații despre sentimentul local și să raporteze autorităților din Beijing date despre comerțul și logistica europeană. Cainiao este capabil să acceseze date despre comercianți, produse, detalii de transport și fluxuri, a mai spus o persoană familiarizată cu sistemele sale IT.

Avertismentele de spionaj, împreună cu tot mai multe cazuri de fraudă vamală, reprezintă o provocare serioasă pentru guvernul Belgiei, care inițial a curtat Alibaba. Atât fostul premier Charles Michel, în prezent președinte al Consiliului European, cât și regele belgian, Philippe, s-au întâlnit și ei cu fostul șef al Alibaba, Jack Ma[6].

 

[1] Serviciul de Securitate de Stat (VSSE) este o agenție de informații și securitate belgiană. Înființat în 1830, este cel mai vechi serviciu de informații cu excepția celui al Vaticanului. Securitatea Statului este o agenție civilă aflată sub autoritatea Ministerului Justiției, în timp ce agenția de informații militare, Serviciul General de Informații și Securitate, funcționează sub autoritatea Ministerului Apărării. Actualul Administrator General este Jaak Raes, după ce predecesorul său Alain Winants a ocupat funcția între 2006 și 2014. VSSE participă la o serie de relații internaționale de cooperare în domeniul informațiilor, cum ar fi Club de Berne și CTG. Are contacte cu peste 90 de servicii de informații de pe patru continente.

[2] Jonathan Holslag este profesor de politică internațională la Vrije Universiteit Brussel, unde predă istoria diplomatică și politică internațională. De asemenea, susține prelegeri despre geopolitică la diferite academii de apărare din Europa și la Colegiul de Apărare al NATO.

[3] Vincent Paul Marie Van Quickenborne este un politician belgian, ministru al justiției în guvernul primului ministru Alexander De Croo, din 2020. Van Quickenborne a fost senator din 1999 până în 2003, secretar de stat (2003–2008), ministru (2008–2011) responsabil pentru simplificarea administrației și viceprim-ministru și ministru al pensiilor (2011–2012). La 17 octombrie 2012, a demisionat din funcția de ministru pentru a deveni primar al Kortrijk pentru mandatul începând din februarie 2013. Van Quickenborne este, de asemenea, membru al consiliului municipal din Kortrijk, unde locuiește în prezent.

[4] Spin-off este un termen din limba engleză traductibil în limba română prin cuvântul derivat sau produs secundar și reprezintă o nouă entitate sau organizație formată prin desprinderea dintr-una mai mare, precum un nou program de televiziune, program de radio sau joc video.

[5] Valdis Dombrovskis este un politician leton, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene pentru economie, din 2019 și comisar european pentru comerț, din 2020. Anterior a fost comisar european pentru stabilitate financiară, servicii financiare și Uniunea Piețelor de Capital, din 2016 până în 2020 și prim-ministrul Letoniei din 2009 până în 2014. V. Dombrovskis a ocupat funcția de ministru al Finanțelor al Letoniei, din 2002 până în 2004. Apoi a fost membru al Parlamentului European (MEP) pentru Partidul Noua Eră, din 2004 până în 2009.

[6] Jack Ma Yun este un om de afaceri, investitor, antreprenor chinez în domeniul tehnologiei și internetului și filantrop chinez. El este co-fondatorul Alibaba Group, un conglomerat tehnologic multinațional. În plus, J. Ma este și co-fondatorul Yunfeng Capital, o firmă chineză de capital privat. În iunie 2023, cu o avere netă de 34,5 miliarde de dolari, J. Ma este a patra cea mai bogată persoană din China, precum și a 39-a cea mai bogată persoană din lume, clasată de Bloomberg Billionaires Index.