Acasa Articole si analize Ediţii tiparite Autori
Autoritățile din Belgia monitorizează cu atenție și încearcă să contracareze proactiv amenințările teroriste
Autoritățile belgiene întreprind demersuri continue pentru contracararea activităților teroriste de pe teritoriul național.

În 08 martie 2023, Poliția federală belgiană a făcut cunoscut opiniei publice că a rămas „vigilentă” după ce a primit în 07 martie 2023 un e-mail care conținea o amenințare de atac terorist, care viza sistemul de metrou subteran din Bruxelles.

„În acest moment, rămânem foarte vigilenți, așa cum este necesar”, conform declarațiilor un purtător de cuvânt al Poliției federale belgiene, responsabilă cu securitatea din stațiile de metrou. Poliția a efectuat un control amănunțit în metrou în timpul nopții, dar „nu a găsit nimic suspect”, a adăugat acesta. La rândul său, un purtător de cuvânt al procurorului civil din Bruxelles – care a preluat ancheta – a specificat la acel moment că riscul unui „atac real” este considerat „improbabil”.

Un purtător de cuvânt al Centrului Național Belgian de Criză – organism responsabil asigurarea securității în cazul unui atac terorist – a specificat la vremea respectivă că amenințarea teroristă este în curs de evaluare, dar a confirmat că un atac terorist este puțin probabil. Cu toate acestea, amenințarea a fost analizată cu mare atenție și de ambasada americană de la Bruxelles, care a emis un avertisment cetățenilor americani, recomandându-le „să fie prudenți atunci când călătoresc în și în jurul orașului Bruxelles”.

Dar iată că, în 27 martie 2023, Poliția federală belgiană a arestat opt persoane în urma unor acțiuni desfășurate în toată țara. Potrivit unui comunicat al Parchetului Federal arestările au fost rezultatul a două anchete. În declarația adusă la cunoștința opiniei publice s-a subliniat că „există legături între cele două cazuri, însă este nevoie de o investigație suplimentară pentru a stabili în ce măsură acestea sunt conexe”.

Perchezițiile efectuate în contextul primei anchete, în care Poliția din Anvers a arestat și audiat cinci persoane, au avut loc în Merksem, Borgerhout, Deurne, Molenbeek și Eupen. Cel puțin două persoane sunt suspectate că ar fi pus la cale un atac terorist pe teritoriul belgian.

Într-o anchetă efectuată separat, alte trei persoane au fost arestate în Zaventem și în municipalitățile din Bruxelles, Molenbeek și Schaerbeek. Toți trei sunt suspectați că ar fi plănuit desfășurarea unui atac terorist. Potrivit procurorului care se ocupă de caz, ținta atacului nu este cunoscută și nu vor fi făcute cunoscute deocamdată alte informații despre rezultatele perchezițiilor.

OCAD, organismul guvernamental care monitorizează amenințarea teroristă în Belgia, face cunoscut că nivelul general de amenințare rămâne la 2 (din cele patru niveluri stabilite), adăugând că autoritățile au „totul sub control în acest moment”, dar că situația este monitorizată îndeaproape.

Conform informațiilor furnizate de postul de radio belgian RTBF, cazurile de la Bruxelles și Anvers au avut inițial în atenție doi tineri, suspectați de radicalism violent, investigațiile scoțând la iveală legături ale acestora cu indivizi potențial periculoși, care făceau parte din anturajul lor.

Este semnificativ de subliniat că, arestările menționate au avut loc în timp ce membrii unei celule teroriste, suspectați de a fi organizat și comis – în urmă cu șapte ani, pe timp de pace – atacuri soldate cu victime pe teritoriul belgian sunt judecați în Belgia. Inculpații se confruntă cu acuzații care includ omor, tentativă de omor și apartenență sau participare la acte de terorism. După cum foarte bine se cunoaște, în 22 martie 2016, pe aeroportul internațional din Bruxelles și la stația de metrou Maelbeek a avut loc un atac terorist, care s-a soldat cu decesul a 32 de persoane. Pe lângă cele 32 de persoane au mai fost rănite aproximativ 900 de persoane.

Printre cei acuzați pentru organizarea atacului terorist se numără și Salah Abdeslam — singurul supraviețuitor dintre extremiștii grupării Statul Islamic, care în 2015 au lovit teatrul Bataclan, din Paris, cafenelele orașului și stadionul național francez. El a fost condamnat la închisoare pe viață fără eliberare condiționată din cauza atrocităților comise în capitala Franței.

În acest context, este semnificativ a sublinia că este foarte probabil ca anumite grupuri teroriste să încerce să comită din nou atacuri în diverse state din Europa, inclusiv în Belgia.

Nu trebuie omis faptul că, până în prezent, a avut loc o serie de atacuri teroriste semnificative în Belgia, principala amenințare fiind din partea extremiștilor legați de Daesh. Incidentele anterioare includ atacuri împotriva civililor și a forțelor de securitate belgiene.

  • la 29 mai 2018, doi ofițeri de poliție și un civil care tranzita zona au fost uciși într-un incident terorist care a vut loc în orașul Liège;
  • la 10 noiembrie 2022, un ofițer de poliție a fost ucis și altul rănit într-un incident terorist din Bruxelles.

Autoritățile belgiene contracarează cu succes diverse planuri de atac terorist, făcând o serie de arestări. Nu trebuie omis faptul că, orașul Bruxelles găzduiește o serie de instituții internaționale (de exemplu, UE și NATO) și clădiri guvernamentale și ale unor ambasade străine, care pot fi catalogate ca având importanță deosebită. De pildă, trebuie să subliniem că Poliția de combatere a terorismului din Marea Britanie oferă informații și sfaturi privind menținerea nivelului de siguranță în străinătate și ce trebuie făcut în cazul unui atac terorist. Toate acestea se iau în considerare, deoarece se pare că există o amenințare sporită de atac terorist la nivel global din partea unor grupuri sau indivizi motivați de conflictul din Irak și Siria sau inspirați de ideologii extremiste.