Acasa Articole si analize Ediţii tiparite Autori
Autoritățile de la Atena, în cooperare cu cele israeliene, urmăresc contracararea unei amenințări teroriste pe teritoriul Greciei
Forțele de ordine din Grecia cooperează cu serviciile secrete israeliene pentru combaterea activităților teroriste de pe teritoriul național.

În 28 martie 2023, Poliția greacă a arestat doi cetățeni pakistanezi care sunt suspectați că plănuiau atacuri teroriste cu producerea de victime în masă, aceste atacuri vizând ținte israeliene din Grecia. Agenția de spionaj Mossad, din Israel, care a sprijinit ancheta autorităților din Grecia, a subliniat într-o declarație a sa că cei doi fac parte dintr-o rețea teroristă iraniană.

Cei doi cetățeni pakistanezi sunt născuți în Iran, au vârsta de 27 și, respectiv, 29 de ani, și sunt reținuți la sediul poliției din centrul Atenei, conform informațiilor făcute cunoscute de autoritățile elene. Cei doi suspecți au intrat ilegal în Grecia, prin Turcia și se aflau în țară de cel puțin patru luni. Un al treilea bărbat, care nu se află în Grecia, a fost căutat pentru audieri și acuzat în lipsă. Conform informațiilor vehiculate până în prezent, cei doi pakistanezi fac parte dintr-o „rețea iraniană de o amploare relativ mare, care operează din Iran și din multe alte state”. Poliția greacă a precizat că un atac terorist este iminent. După cum se arată în mass-media din Grecia „O analiză a informațiilor și a datelor digitale obținute a scos la iveală și a confirmat că membrii rețelei au ales deja ca țintă a atacului, o clădire de o importanță deosebită, au efectuat recunoașterea zonei și planificarea atacului și au primit instrucțiuni finale pentru a efectua atacul”.

Conform informațiilor unui oficial guvernamental, una dintre ținte a fost un restaurant evreiesc din centrul Atenei. Rapoartele au indicat că ținta era Casa Chabad[1], care include un Restaurant Kosher și care organizează servicii religioase. Oficialul a cerut să nu fie identificat, în așteptarea anunțurilor și declarațiilor oficiale. Poliția a făcut cunoscut că suspecții au ales o țintă simbolică și făceau ultimele pregătiri pentru atacul terorist. „Scopul lor nu a fost doar acela de a provoca pierderea de vieți omenești, ci și de a submina sentimentul de securitate în Grecia, în același timp fiind afectate instituțiile publice și amenințate relațiile Greciei la nivel internațional”, așa cum se arată în comunicatul poliției.

Ca parte a investigațiilor efectuate, poliția a percheziționat mai multe locuri din Atena, precum și din sudul Greciei, dar și de pe insula Zakynthos. Într-o declarație oficială, Mossad a evidențiat faptul că a acordat ajutor Greciei în această „împrejurare deosebită”, inclusiv la descoperirea legăturilor cu Iranul. „După ce a început anchetarea suspecților în Grecia, Mossad a ajutat la identificarea și analizarea informațiilor despre infrastructură, metodele de operare și conexiunea cu Iranul”, așa cum au specificat structurile de spionaj israeliene.

Potrivit unor rapoarte, autoritățile din Grecia au început să investigheze rețeaua teroristă în urma arestării, în 2021, a altor doi bărbați pakistanezi suspectați că au organizat atacuri teroriste asupra israelienilor. Rețeaua a fost, de asemenea, legată de un complot iranian dejucat în Turcia, în 2022. Potrivit unui comunicat al poliției grecești, Divizia de poliție anti-terorism din Grecia și Serviciul Național de Informații au fost implicate în operațiuni de arestare. Ministrul grec al protecției civile, Takis Theodorikakos, a declarat că „operațiunea demonstrează că autoritățile de securitate ale țării mențin o stare ridicată de pregătire pentru toți grecii și toți vizitatorii aflați în țară”.

Ministrul de externe al Israelului, Eli Cohen, a mulțumit Greciei pentru contracararea complotului. Conform declarațiilor lui Eli Cohen, „regimul din Teheran exportă teroare în Orientul Mijlociu, în zona Mediteranei și în întreaga lume și doar o atitudine și o cooperare ferme vor opri activitățile teroriste ale regimului iranian”. Mossad-ul lucrează, de asemenea, pentru a contracara activitățile teroriste cu care Iranul este asociat, care vizează ținte israeliene și evreiești în alte câteva țări din Europa, Africa și Asia. Unele dintre țările cu un nivel de risc ridicat includ Emiratele Arabe Unite, Georgia, Azerbaidjan, Turcia și Bahrain.

În contextul în care oficialii greci au specificat că există o rețea „teroristă” și că rețeaua „a ales deja ținta atacului” și chiar plănuia cum să-l efectueze, Israelul a acuzat Teheranul că se află în spatele complotului, deoarece statul evreu a considerat că este o nouă încercare a Iranului „de a promova teroarea împotriva țintelor israeliene și evreiești din străinătate”.

Purtătoarea de cuvânt a poliției grecești, Konstantina Dimoglidou, a declarat pentru mass-media că „creierul” celulei este „un pakistanez care trăiește în afara Europei” și, conform unei surse din poliție care a vorbit sub condiția anonimatului, persoana respectivă locuiește în Iran.

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a lăudat serviciile de informații israeliene după acțiune, spunând: „Arestarea teroriștilor care plănuiau să comită atacuri teroriste la Atena este o dovadă în plus a superiorității informațiilor israeliene și a importanței cooperării internaționale în lupta împotriva terorismului”.

 

[1] Casele Chabad (acronim de la înțelepciune, înțelegere și cunoaștere) sunt centre comunitare pentru diseminarea iudaismului tradițional, aparținând mișcării Chabad Lyubavitch. Acestea sunt conduse de un emisar. Casele sunt amplasate în întreaga lume (în orașe, suburbii și/sau chiar în apropierea campusurilor universitare).