Acasa Articole si analize Ediţii tiparite Autori
Materiale
12/05/2021 Articol gratuit Regiune: Organizații Internaționale Tema: Geopolitică
11/05/2021 Articol gratuit Regiune: Marea Neagră Tema: Geopolitică
James NOONE
În timpul Primului Război Mondial otomanii au făcut o eroare fatală când s-au aliat cu Germania. Oare această greșeală ar fi putut fi remediată dacă s-ar fi utilizat corect informațiile pe care le-au avut la dispoziție în 1914? În primul rând vom analiza conducerea militară, efectivele, infrastructura, echipamentele și flota otomanilor la momentul deciziei. Urmează o trecere în revistă a eficienței forțelor armate în varii teatre de operațiuni. Partea finală a lucrării va reprezenta o evaluare a pozițiilor strategice ale otomanilor, la momentul izbucnirii Primului Război Mondial, întocmită utilizând metoda DIME (diplomație, informații, militar și economie).
09/05/2021 Articol gratuit Regiune: Global Tema: Geopolitică
Dinu COSTESCU
Din perspectiva lunilor de când activează ca al 46-lea președinte, se poate spune că Joseph Biden este un om care îmbină continuitatea cu compromisul și cu disponibilitatea pentru consens. Se poate spune că primele săptămâni ale mandatului Biden oferă o imagine condensată a orientărilor viitoare, guvernate de căutarea relațiilor pozitive cu comunitatea internațională, de chemare a aliaților, partenerilor sau opozanților, fără deosebire, la protejarea și la consolidarea comună a legilor și principiilor sistemului internațional.
07/05/2021 Articol gratuit Regiune: Global Tema: Geopolitică
Ambasador profesor Dumitru CHICAN
O analiză a aşteptărilor Orientului Mijlociu faţă de politica lui Joe Biden.
06/05/2021 Articol gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Geopolitică
02/05/2021 Articol gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Geopolitică
27/04/2021 Articol gratuit Regiune: Global Tema: Geopolitică
Ambasador profesor Dumitru CHICAN
În această primăvară s-au împlinit 10 ani de când cea mai amplă mișcare protestatară și revendicativă din istoria modernă a Orientului Mijlociu alunga de la putere gerontocratul regim al lui Ben Ali. Din perspectiva evenimentelor în spațiul public, „primăvara arabă” a început în Tunisia, la 10 decembrie 2010 și s-a încheiat după 12 luni, la 20 octombrie 2011, în Libia.
04/04/2021 Articol gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Geopolitică
Reza SHAHRESTANI
În anii ‘90 ai secolului trecut, un fost premier al guvernului turc lansa o doctrină care, pornind de la patrimoniul istoric otoman al Turciei și de la poziția geostrategică a acestei țări, dezvolta ideea rolului major pe care țara sa trebuia să și-l asigure, concentric, în vecinătatea proximă arabo-islamică și, în final, pe eșichierul european și global.
Pentru Vladimir Putin, impetuoasa infiltrare turcească în „grădina din spate” și „spațiu de vocație rusă” constituie o intruziune inacceptabilă.
04/04/2021 Articol gratuit Regiune: Asia Centrală Tema: Geopolitică
Laura VANSINA
Multitudinea și diversitatea noilor conflicte militare care au acaparat scena internațională în ultimii ani au avut un impact semnificativ asupra modului în care a fost construită politica externă a Rusiei. Într-un context geopolitic instabil, pe o arenă internațională unde există tensiuni din ce în ce mai puternice și mai evidente, alegerea lui Vladimir Putin ca președinte al Federației Ruse a reprezentat un moment de răscruce, care a redefinit conceptele de securitate și apărare.
03/04/2021 Articol gratuit Regiune: Rusia Tema: Geopolitică
1 2 3 4 5 Pagina 3 din 13