Acasa De interes Materiale Ediţii tiparite Autori
Materiale
Ambasador profesor Dumitru CHICAN
„Această (coaliţie) mi se pare ca o maşină cu patru roţi diferite, care merg, fiecare, într-o direcţie diferită. Singurul lucru asupra căruia suntem de acord este necesitatea de a scăpa de Netanyahu."
Mordechai Kedar
14/06/2021 Material gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Teme diverse
Ambasador profesor Dumitru CHICAN
La 26 mai a.c. în Siria au avut loc alegeri prezidențiale prin care Bashar Al-Assad a fost reales pentru un al patrulea mandat cu o durată de șapte ani.
31/05/2021 Material gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Teme diverse
Reza SHAHRESTANI
La 27 martie a.c., ministrul iranian de externe Mohammad Jawad Zarif şi omologul său chinez, Wang Yi, au semnat la Teheran un „Tratat de Cooperare Strategică” bilaterală cu o durată de 25 de ani şi cu o valoare investiţională de 400 miliarde dolari.
14/05/2021 Material gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Teme diverse
Maher NABOULSI
La jumătatea lunii aprilie, la Bagdad s-a desfășurat un summit arab la care au participat președintele egiptean Abdel Fattah El-Sissi, suveranul iordanian Abdallah II şi premierul irakian Mustafa Al-Kadhimi, a cărui țară deține președinția curentă a conferinței anuale la nivel înalt a Ligii Arabe.
Tema întâlnirii a fost reprimirea Republicii Arabe Siriene în Liga Arabă.
13/05/2021 Material gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Teme diverse
Lamia FOUAD
După devastatoarea deflagrație din 4 august 2020, care a distrus portul Beirut și o jumătate din metropola libaneză și după schimbarea a doi premieri cu câte un mandat efemer, la finele lunii octombrie 2020 demisionarul prim-ministru sunnit Saad Hariri a primit din partea președintelui Michel Aoun o nouă nominalizare - a cincea - pentru a prelua timona executivului.
07/04/2021 Material gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Teme diverse
Ambasador profesor Dumitru CHICAN
De la victoria revoluției islamice iraniene, în 1979, cronica relațiilor dintre două din cele mai mari puteri regionale de pe malurile Golfului Arabo-Persic – Regatul Arabiei Saudite și Republica Islamică Iran – a fost una a evoluțiilor regresive și a lunecării către ostilitate, ruptură și conflict militar desfășurat nu ca o confruntare directă, ci ca un război atipic, purtat prin interpuși.
06/04/2021 Material gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Teme diverse
Munir SALAMEH
Pentru a patra oară în ultimii doi ani electoratul israelian a fost chemat la rutina alegerilor anticipate pentru formarea noului guvern.
Diversitatea și fărâmițarea eșichierului politic israelian este elocvent reflectată de chiar portretele electorale și ideologice ale principalilor înscriși pe lista cursei cu obstacole către vârful executivului israelian.
03/04/2021 Material gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Teme diverse
Munir SALAMEH
Pentru israelieni și pentru palestinieni, primăvara și vara anului 2021 se anunță a fi un sezon trepidant al democrației electorale.
08/03/2021 Material gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Teme diverse
Ambasador profesor Dumitru CHICAN
Așa cum a fost instrumentat și codificat încă de la sfârșitul primului Război Mondial, islamismul lumii arabe a îmbrăcat mai multe forme teoretice și practice care, de-a lungul evoluției lor, au avut în comun atitudinea de contestare atât a sistemului statal și politic al statelor arabe construite pe ruinele imperiului otoman, cât și a clericalismului tradiționalist aliat regimurilor politice și îndrumat de centre teologice normative
12/01/2021 Material gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Teme diverse
Ambasador profesor Dumitru CHICAN
La 24 mai 2020, a doua zi după Sabbat, a început procesul intentat premierului israelian în funcţie, Benjamin Netanyahu, în baza hotărârii emise de procurorul general al Israelului, Avichai Mandelblit.
Netanyahu are motive de îngrijorare, căci procesul nu va fi nici uşor şi nici expeditiv, putându-se întinde pe parcursul a mai multor luni sau chiar ani.
15/06/2020 Material gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Teme diverse