Acasa Articole si analize Ediţii tiparite Autori
Materiale
Dr. Ing. Stelian TEODORESCU
Serbia alege BRICS in locul UE. UE nu reușește să medieze normalizarea relațiilor dintre Serbia și Kosovo. Macedonia de Nord nu reușește să acționeze corespunzător împotriva acțiunilor de corupție.
15/09/2023 Articol gratuit Regiune: Balcanii de Vest Tema: Diverse
Dr. Ing. Stelian TEODORESCU
Statele din zonă încearcă să ajungă la înțelegeri în beneficiul cooperării economice.
24/07/2023 Articol gratuit Regiune: Balcanii de Vest Tema: Diverse
Dr. Ing. Stelian TEODORESCU
O majoritate covârșitoare a populației cu drept de vot din Muntenegru a ales un nou președinte.
03/04/2023 Articol gratuit Regiune: Balcanii de Vest Tema: Diverse
Dr. Zlatko HADŽIDEDIĆ , Adnan IDRIZBEGOVIĆ
La finalul anului 2020, mass-media din Bosnia și Herțegovina și Germania a adus la cunoștința publicului o serie de informații ciudate: cedând presiunilor exercitate de lunga campanie purtată de Rusia în favoarea desființării Biroului Înaltului Reprezentant din Bosnia și Herțegovina, Germania vrea să înlăture actualul Înalt Reprezentant, Valentin Inzko, și să își aducă în loc reprezentantul propriu, Christian Schmidt.
15/01/2021 Articol gratuit Regiune: Balcanii de Vest Tema: Diverse
Alexandru PETRESCU
Victoria clară a coaliției conduse de președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, la alegerile parlamentare din această țară, de la 21 iunie 2020, prevestea formarea rapidă și fără probleme a noului guvern, dar abia la patru luni de la alegeri a devenit mai clar cine va face parte din acesta.
Deși a fost reluat ”dialogul” dintre Belgrad și Priština cu medierea UE și a demarat ”normalizarea economică” sub oblăduirea Washingtonului, situația este încă foarte departe de un compromis și ultimele evoluții nu garantează că va fi identificată (rapid) o soluție sustenabilă și aplicabilă.
Continuarea procesului de integrare europeană și discuțiile cu Priština, alături de menținerea parteneriatelor speciale cu SUA, Rusia și China, îmbunătățirea relațiilor cu unele state vecine și gestionarea crizei migrației ilegale și a efectelor epidemiei de COVID-19 vor rămâne principalele provocări și pentru noul guvern sârb condus de Ana Brnabić.
27/10/2020 Articol gratuit Regiune: Balcanii de Vest Tema: Diverse