Acasa Articole si analize Ediţii tiparite Autori
Materiale
Dr. Ing. Stelian Teodorescu
Pulsul Geostrategic va urează sărbători fericite și un an nou mai bun, plin de realizări!
29/12/2022 Articol gratuit Regiune: Global Tema: Teme diverse
28/04/2021 Articol gratuit Regiune: Global Tema: Teme diverse
Dr. Chester CABALZA
Articolul este disponibil în limba engleză.
19/04/2021 Articol gratuit Regiune: Global Tema: Teme diverse
Ambasador profesor Dumitru CHICAN
În ultimul deceniu, lumea fost confruntată cu o înlănțuire de crize mai mult sau mai puțin dramatice, dar care au avut în comun apariția imprevizibilă, șocantă și însoțită de incapacitatea sau lipsa interesului de predicție și de anticipare a măsurilor preventive.
La trecerea în al doilea an de la declanșarea pandemiei COVID-19, elaborarea de predicții și prognoze despre lumea de după tăvălugul pandemic se dovedește a fi, mai degrabă, o cursă a supozițiilor și a incertitudinilor. Lupta împotriva acestui flagel continuă să se afle în strânsă dependență de factori imprevizibili și fluctuanți.
04/04/2021 Articol gratuit Regiune: Global Tema: Teme diverse
Robert ADAM
Din punct de vedere politic, retorica populistă are succes într-o lume în care amenințarea este globală, este semnul ascensiunii mișcărilor populiste. Astfel de scenarii au existat și vor exista, indiferent de natura și dimensiunea amenințării.
26/03/2021 Articol gratuit Regiune: Global Tema: Teme diverse
25/03/2021 Articol gratuit Regiune: Global Tema: Teme diverse
Dr. Eugene KOGAN
Relațiile dintre SUA și Turcia au avut dintotdeauna o istorie de provocări, dar după ce Recep Tayyip Erdoğan a devenit prim-ministru, în anul 2002, acestea au atins apogeul odată cu eșuarea loviturii de stat din 15 iulie 2016, pe care Erdoğan a atribuit-o fără echivoc clericului Fethullah Gulen, rezident în SUA.
15/03/2021 Articol gratuit Regiune: Global Tema: Teme diverse
Reza SHAHRESTANI
Între Turcia lui Erdoğan și America mandatelor Obama și Trump a existat un permanent secret al lui Polichinelle (adică o taină cunoscută de toată lumea) și anume acela că relaționarea bilaterală nu a fost ocolită de divergențe, contradicții și momente de tensiune.
07/03/2021 Articol gratuit Regiune: Global Tema: Teme diverse
Iulia Monica OEHLER-ŞINCAI
Prezenta sinteză evidențiază o serie de noi trăsături ale sistemului relațiilor internaționale și relevă măsuri restrictive adoptate deopotrivă de țări dezvoltate și în dezvoltare/emergente în sfera investițiilor străine directe, atât înainte de pandemia de Covid-19, cât şi sub influenţa acesteia.
22/01/2021 Articol gratuit Regiune: Global Tema: Teme diverse
Dinu COSTESCU
Între 3 noiembrie 2020 – ziua scrutinului electoral pentru alegerea celui de-al 46-lea președinte al Statelor Unite ale Americii – și 20 ianuarie 2021, când acesta s-a întruchipat în persoana democratului aproape octogenar Joseph „Joe” Robinette Biden Jr., atenția febrilă a pământenilor a fost acaparată de dubla așteptare a unui Godot – și el cu dublul chip al lui Janus: ravagiile globale ale pandemiei COVID-19, pe de o parte și căderea cortinei peste ultimele expresii ale „domocrației” pe care președintele cu numărul 45 a practicat-o vreme de patru ani (sub pretextul de a face ca America să fie, încă odată, mai mare și mai puternică decât toate celelalte națiuni ale lumii), pe de altă parte.
13/01/2021 Articol gratuit Regiune: Global Tema: Teme diverse
1 2 3 Pagina 1 din 3