Acasa Articole si analize Ediţii tiparite Autori
Materiale
22/05/2021 Articol gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Conflicte
18/05/2021 Articol gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Amenințări asimetrice
Profesor Cristian BARNA , Adrian POPA
Extinderea NATO și intenția Federației Ruse de protejare a „vecinătății apropiate” în Europa reprezintă coeficienții geopolitici ai unui joc cu sumă nulă.
Federația Rusă nu vrea ca statele riverane Mării Baltice și Mării Negre care au făcut parte din blocul comunist, să fie transformate în „state-tampon” de către NATO.
17/05/2021 Articol gratuit Regiune: Rusia Tema: Militar
Ambasador profesor Dumitru CHICAN
Tensiunile declanșate la 10 mai în Fâșia Gaza au avut o cauză directă identificabilă, dar ele se circumscriu acumulărilor de tensiuni și confruntări violente între societatea palestiniană și instituțiile israeliene de putere și intervenție, care au urmat o evoluție ascendentă, marcată de câteva momente decisive în raport cu ansamblul contenciosului palestiniano-israelian.
17/05/2021 Articol gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Conflicte
Reza SHAHRESTANI
La 27 martie a.c., ministrul iranian de externe Mohammad Jawad Zarif şi omologul său chinez, Wang Yi, au semnat la Teheran un „Tratat de Cooperare Strategică” bilaterală cu o durată de 25 de ani şi cu o valoare investiţională de 400 miliarde dolari.
14/05/2021 Articol gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Teme diverse
Maher NABOULSI
La jumătatea lunii aprilie, la Bagdad s-a desfășurat un summit arab la care au participat președintele egiptean Abdel Fattah El-Sissi, suveranul iordanian Abdallah II şi premierul irakian Mustafa Al-Kadhimi, a cărui țară deține președinția curentă a conferinței anuale la nivel înalt a Ligii Arabe.
Tema întâlnirii a fost reprimirea Republicii Arabe Siriene în Liga Arabă.
13/05/2021 Articol gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Teme diverse
Dinu COSTESCU
În ultimele săptămâni, oficialii turci, inclusiv însuși președintele Recep Tayyip Erdoğan, au făcut repetate declarații și expus poziții publice al căror sens conduce către „regăsirea prietenilor” și eliminarea răcelii și înghețului așternut peste punțile de comunicare și relaționare cu statele și organizațiile mai apropiate sau mai îndepărtate. Cea mai recentă expresie a acestei reorientări a Turciei către normalitate se regăsește în declarațiile făcute de către ministrul de externe Mevlut Cavușoglu, care vorbea explicit despre deschiderea Ankarei către readucerea la cursul normal a raporturilor în primul rând cu proximitatea regională și, nominal, cu Egiptul, Grecia și Cipru.
13/05/2021 Articol gratuit Regiune: Marea Mediterana Tema: Teme diverse
12/05/2021 Articol gratuit Regiune: Organizații Internaționale Tema: Geopolitică
11/05/2021 Articol gratuit Regiune: Marea Neagră Tema: Geopolitică
10/05/2021 Articol gratuit Regiune: Marea Mediterana Tema: Teme diverse
1 2 3 4 5 Pagina 3 din 25