Acasa De interes Materiale Ediţii tiparite Autori
Materiale
18/05/2021 Material gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Amenințări asimetrice
Eva J. KOULOURIOTIS
Atacul lansat de milițiile Houthi din Yemen împotriva Arabiei Saudite la finele lunii trecute – asupra capitalei Riyadh – este considerat cel mai periculos, după cel care a avut loc în septembrie 2019, împotriva Aramco. Atacul a survenit la câteva zile după ce rebelii Houthi au fost eliminați de pe lista americană a organizațiilor teroriste. Această acțiune a fost percepută de milițiile Houthi drept un semn de slăbiciune, o undă verde ca să poată crește nivelul pretențiilor și o confirmare a faptului că au capacitatea de a-și răni adversarii, în special Arabia Saudită.
21/03/2021 Material gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Amenințări asimetrice
Dr. Ion I. JINGA
Termenul de „Resurse globale comune” este folosit pentru a defini acele resurse naturale ale planetei care se află dincolo de limitele suveranității statelor și se referă, în mod tradițional, la oceanul planetar, atmosferă, spațiul extra-atmosferic si continentul Antarctica.
16/03/2021 Material gratuit Regiune: Global Tema: Amenințări asimetrice
Tudor-Octav DAN
Prezenta lucrare va oferi o imagine de ansamblu și va prezenta argumentele mai multor tipuri de potențiale reacții pe care Arabia Saudită le va avea în momentul în care iranienii își vor concretiza amenințările, anume procurarea sau dezvoltarea unui arsenal nuclear. Din punct de vedere al rezultatelor așteptate, argumentele care vor susține o reacție controlată a saudiților în detrimentul unui răspuns similar în fața amenințărilor iraniene vor putea oferi o concluzie prin care să fie evidențiată o posibilă reacție pașnică a saudiților.
11/03/2021 Material gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Amenințări asimetrice
Ioana CONSTANTIN-BERCEAN
Acest articol încearcă să deschidă câteva orizonturi privind natura relațiilor dintre Iran și Israel din perspectiva teoriei ciclului puterii a lui Charles Doran, combinată cu teoria realismului nuclear defensiv propus de politicile externe ale celor două state.
10/03/2021 Material gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Amenințări asimetrice
Christopher M. DAVIDSON
Materialul este disponibil momentan doar în limba engleză
16/02/2021 Material gratuit Regiune: Asia Centrală Tema: Amenințări asimetrice
Radu SAVA
Comparabil cu alte regiuni ale lumii, pandemia generată de noul coronavirus a fost întâmpinată cu teamă și nepregătire în Europa Centrală și de Est. Cooperarea inter-statală în stadiile incipiente ale crizei fusese absentă, pentru că nu existau canale adecvate care să faciliteze comunicarea eficientă în situații de crize sanitare, dar și din cauza unor cerințe de discreție ale guvernelor implicate.
19/11/2020 Material gratuit Regiune: Global Tema: Amenințări asimetrice
03/11/2020 Material gratuit Regiune: Uniunea Europeană Tema: Amenințări asimetrice
Vladimir SOCOR
Kremlinul întreprinde o acțiune de schimbare a regimului din Belarus, prima operațiune rusească de acest gen din apropierea granițelor sale.
Deocamdată, autoritățile belaruse se mențin pe poziție cu privire la schimbarea regimului, pe ambele fronturi: împotriva opoziției interne și împotriva proiectului rusesc inițial de schimbare a regimului.
09/10/2020 Material gratuit Regiune: Rusia Tema: Amenințări asimetrice
Gabriela CREŢU
Cu o agendă europeană profund schimbată de actualul context, reprezentat de nevoia de a limita (pe cât posibil) dimensiunea și intensitatea crizei economice, sociale și (mai ales) politice apărute în contextul răspândirii pandemiei de COVID-19, solidaritatea între statele membre se manifestă, în primul rând, prin înțelegerea nevoii stringente de a rămâne împreună, în aceeași barcă, punând pe plan secund (cel puțin aparent și pentru o anumită perioadă de timp) mizele interne ale unor interese eminamente naționale. Această poziționare a statelor membre (în format 27) este așteptată într-un moment instabil în raport cu atitudinile și opțiunile politice ale cetățenilor europeni, ale căror emoții și sentimente oscilează între incertitudine și speranță.
28/08/2020 Material gratuit Regiune: Asia Centrală Tema: Amenințări asimetrice
1 2 Pagina 1 din 2