Acasa Articole si analize Ediţii tiparite Autori
Atac cu drone în Iran în contextul fragilizării continue a situației de securitate regionale și internaționale
Tensiunile dintre Iran și Israel continuă. Iran îl acuză pe acesta din urmă că a lansat un atac cu drone asupra unor structuri militare din Isfahan.

Conform unor informații făcute publice de ministerul apărării din Iran, în 28 ianuarie 2023, în jurul orei 23:30, ora locală, a fost dejucat un atac cu trei drone asupra unuia dintre centrele sale de muniții din orașul Isfahan. Două dintre ele au fost doborâte, iar o a treia dronă a reușit să lovească clădirea, provocând „daune minore” acoperișului acesteia.

Este semnificativ de menționat că, Isfahan este un oraș iranian care se situează la aproximativ 350 de kilometri sud de Teheran, găzduiește atât o mare bază aeriană construită pentru flota sa de avioane de luptă americane F-14, cât și Centrul său de cercetare și producție a combustibilului nuclear.

În același comunicat al său, ministerul apărării a specificat că tentativa de atac a avut loc cu drone Quadcopter și nu au fost raportate victime.

Ca și reacție în comunicatul transmis mass-media, ministerul a subliniat că „nu le-au fost afectate instalațiile și misiunea ... și astfel de măsuri oarbe nu vor avea a un impact asupra continuării progresului țării”.

În același context, instituția menționată mai sus nu a oferit nicio informație oficială despre cine e bănuit că a comis atacul. Acesta a survenit în același timp cu izbucnirea unui incendiu la o rafinărie în nord-vestul țării și cu producerea unui cutremur cu magnitudinea de 5,9. Cutremurul a avut loc în apropiere, ucigând trei persoane, rănind alte 816 în zonele rurale din provincia Azerbaidjan de Vest[1] și distrugând clădiri în multe sate. Conform informațiilor furnizate de televiziunea de stat din Iran, incendiul menționat a izbucnit la o rafinărie de petrol dintr-o zonă industrială din apropierea orașului Tabriz[2], cauza nefiind încă cunoscută. Localitatea Tabriz se află la aproximativ 520 de kilometri nord-vest de Teheran. Tot sâmbătă seara, a fost raportat și un incendiu mare la o fabrică de ulei de motor din orașul industrial Azarshahr, din nord-vestul provinciei Azerbaidjanului de Est. Incendiul a fost stins duminică dimineața.

Autoritățile iraniene au lansat diverse presupuneri cu privire la producerea de lovituri cu drone israeliene, pe fondul unui război în umbră cu rivalul său din Orientul Mijlociu, într-un context cunoscut în care acordul său nuclear cu puterile mondiale s-a prăbușit.

Putem aprecia că incidentul are loc pe fondul tensiunilor crescânde dintre Iran și comunitatea internațională cu privire la programul său nuclear, dar și la posibila susținere cu drone a Rusiei în acțiunile sale desfășurate în Ucraina.

Negocierile pentru relansarea acordului nuclear din 2015, cunoscut sub numele de JCPOA[3], dintre Iran, Uniunea Europeană (UE) și alte șase mari puteri au stagnat, după ce SUA s-au retras din acord, în 2018. Pactul urmărea să împiedice Teheranul să obțină și să dețină arme nucleare. Iranul a insistat întotdeauna că programul său nuclear are scopuri pur pașnice.

Cu toate acestea, nu trebuie omis faptul că, în prezent, guvernul teocratic al Iranului se confruntă cu provocări atât în țară, cât și în străinătate, deoarece programul său nuclear produce efecte foarte rapide în procesul de îmbogățire a uraniului și Teheranul se află mai aproape ca niciodată de nivelul de calitate necesar pentru producerea armei nucleare.

În același context, protestele la nivel național au zguduit Iranul după moartea în septembrie 2022, a unei iraniene de etnie kurdă, Mahsa Amini, reținută de poliție. Mai mult, moneda sa națională (rial) a scăzut la o nouă valoare minimă față de dolarul american. Între timp, Iranul este posibil să continue să furnizeze Rusiei anumite tipuri de drone pe care Moscova le folosește în atacurile din Ucraina asupra centralelor electrice și a țintelor civile.

Ca urmare a creșterii tensiunilor generate în urma atacului cu drone menționat, este semnificativ a sublinia aici că Iranul înregistrează tensiuni ridicate și cu Azerbaidjanul, după ce un bărbat înarmat a atacat ambasada acestei țări la Teheran, ucigând o persoană și rănind alte două.

În 25 ianuarie 2023, ministrul iranian de informații, Esmail Khatib, a declarat că 12 grupări teroriste au fost arestate în Iran și că vor adopta o poziție serioasă împotriva inamicilor în caz de le sunt afectate securitate și interesele naționale. Oficialul iranian a mai specificat că acestea sunt afiliate regimului sionist și intenționau să întreprindă acțiuni de sabotaj în Iran.

Nu trebuie să omitem faptul că atacul cu drone vine după ce, în iulie 2022, ministerul informațiilor din Iran a susținut că a dejucat un complot ce a vizat obiective sensibile din jurul orașului Isfahan. Anumite informații difuzate la televiziunea de stat iraniană, în octombrie 2022, au inclus mărturisiri ale presupușilor membri ai Komala, un partid de opoziție kurd care este exilat din Iran și acum își desfășoară activitatea în Irak. Din informațiile obținute de la aceștia reiese că vizau o bază militară aeriană din Isfahan. Membri ar fi fost pregătiți de Mossad-ul israelian.

Israelul este suspectat și a fost acuzat că a lansat o serie de atacuri asupra Iranului, inclusiv în aprilie 2021, asupra instalației sale nucleare subterane Natanz[4], căreia i-au fost deteriorate instalațiile centrifuge. După aceste acuze, șeful apărării Israelului a spus că operațiunile țării în regiune „nu sunt ascunse de ochii inamicului”. Mai mult, în 2020, Iranul a acuzat Israelul pentru producerea unui atac care a avut ca rezultat uciderea principalului său om de știință în domeniul nuclear, Mohsen Fakhrizadeh.

Ca urmare, premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a revenit recent în funcție (în decembrie 2022) a considerat de mult Iranul drept cea mai mare amenințare cu care se confruntă națiunea sa. În acest context, este semnificativ de menționat că, pe fondul tensiunilor cu Iran, SUA și Israel au organizat cel mai mare exercițiu militar din toate timpurile.

Concluzionând putem reafirma că ne aflăm în era dronelor și a unui alt tip de război modern bazat pe dezinformare și pe planificarea și punerea în operă a unor diverse operații hibride, obiectivul principal fiind evitarea surprinderii în același timp cu realizarea surprinderii.

[1] Azerbaidjanul de Vest este una din cele 30 provincii ale Iranlui și constituie una din cele trei provincii ale Azerbaidjanului iranian.

[2] Tabriz este un oraș din Iran și capitala provinciei Azerbaidjanul de Est.

[3] The Joint Comprehensive Plan of Action este un acord privind programul nuclear iranian, încheiat la Viena, în 14 iulie 2015, între Iran și P5+1 (cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU – China, Franța, Rusia, Marea Britanie, SUA — plus Germania și împreună cu UE).

[4] Un oraș din Provincia Isfahan, Iran.