Acasa Articole si analize Ediţii tiparite Autori
Materiale
Dr. Ing. Stelian TEODORESCU
Gruparea Houthi atacă nave israeliene în Golful Aden și lansează rachete și drone și asupra Israelului, angajându-se în conflict.
06/12/2023 Articol gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Conflicte
Dr. Nicolae RADU
Recentele evoluții din Orientul Mijlociu pun în planul al doilea conflictul ruso-ucrainean și influențează semnificativ piața resurselor energetice.
09/10/2023 Articol gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Conflicte
Munir SALAMEH
Începute la Madrid în anul 1991 și continuate în Oslo, primele negocieri de pace dintre Organizația de Eliberare a Palestinei și Israel s-au finalizat, după doi ani, prin convenirea unei „Declarații de Principii”, cunoscută drept „Acordurile de la Oslo”, semnate la 13 septembrie 1993 la Washington.
02/06/2021 Articol gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Conflicte
22/05/2021 Articol gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Conflicte
Amb. prof. Dumitru CHICAN
Tensiunile declanșate la 10 mai în Fâșia Gaza au avut o cauză directă identificabilă, dar ele se circumscriu acumulărilor de tensiuni și confruntări violente între societatea palestiniană și instituțiile israeliene de putere și intervenție, care au urmat o evoluție ascendentă, marcată de câteva momente decisive în raport cu ansamblul contenciosului palestiniano-israelian.
17/05/2021 Articol gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Conflicte
Dinu COSTESCU
Pe fondul războiului civil sirian, Gardienii Revoluției din Iran, împreună cu milițiile Hezbollahului libanez și o mixtură șiită de facțiuni combatante stipendiate de regimul islamic din Teheran sunt actori de prima linie pe frontul de sprijin al armatei lui Bashar Al-Assad.
Pentru Israel, prezența militară iraniană pe teritoriul sirian și, cu deosebire, în apropiere de frontiera de pe Platoul Golan reprezintă o amenințare de securitate cu dimensiuni existențiale.
06/04/2021 Articol gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Conflicte
Dinu COSTESCU
La 11 februarie 2011, crivățul „primăverii arabe” ajungea în Yemen, după ce, în Tunisia și Egipt măturase din fotoliile puterii două regimuri gerontocratice și despotice.
Ca și în alte state arabe cuprinse de jocul de domino al „primăverii arabe”, yemeniții au alungat dictatura pentru a trece direct și pustiitor într-un război civil care, la vârsta de 10 ani, nu dă semne că s-ar apropia de orizontul păcii și al revenirii la viață.
03/03/2021 Articol gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Conflicte
Amb. prof. Dumitru CHICAN
În ianuarie 2015, Statul Palestina a aderat la Tratatul de la. Pe această bază a solicitat Tribunalului deschiderea unei anchete asupra situației din teritoriile ocupate de Israel în anul 1967 și urmărirea penală a eventualelor delicte de război și crime împotriva umanității comise de Israel cu începere din 2014.
La 5 februarie 2021 judecătorii tribunalului de la Haga au decis că jurisdicția teritorială a Curții include și teritoriile ocupate de Israel în 1967.
02/03/2021 Articol gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Conflicte
Amb. prof. Dumitru CHICAN
Victoria lui Joe Biden în cursa electorală pentru Casa Albă i-a îndemnat pe unii analiști, politicieni și formatori mediatici de opinie israelieni și palestinieni, în egală măsură, să formuleze întrebări și să elaboreze scenarii și prognoze privind perspectivele ca noua administrație să readucă pe făgașul speranțelor unul dintre dosarele Orientului Mijlociu.
12/01/2021 Articol gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Conflicte
Reza SHAHRESTANI
Data de 8 mai 2018, când Statele Unite şi-au anunţat retragerea unilaterală din tratatul nuclear internaţional cu Iranul a marcat, în regiunea Orientului Mijlociu, începutul unei perioade de conflict deschis cu Republica Islamică Iran.
30/10/2020 Articol gratuit Regiune: Orientul Mijlociu Tema: Conflicte
1 2 3 Pagina 1 din 3