Acasa Articole si analize Ediţii tiparite Autori
Diplomaţia română în contextul Orientului Mijlociu: o recunoaştere îndreptăţită.

La 16 aprilie a.c., Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borell, a anunţat - în numele UE - acreditarea diplomatului român de carieră Dan Stoenescu în calitatea de şef însărcinat cu afaceri al Misiunii Uniunii Europene în Siria, cu reşedinţa La Beirut.

Într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, şeful diplomaţiei române, E.S. domnul ministru Bogdan Aurescu saluta această investitură, apreciind că „este o reconfirmare la nivel european a expertizei României în ceea ce priveşte regiunea Orientului Mijlociu”.

În prezent, domnul Dan Stoenescu este ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Tunisiană. Anterior a deţinut demnitatea de ministru delegat pentru românii de pretutindeni şi a activat, succesiv, în cadrul ambasadelor române la Madrid şi Beirut, fiind un vorbitor fluent al limbii arabe. A deţinut poziţia de preşedinte al Uniunii Centrelor Culturale Naţionale din statele membre ale Uniunii Europene şi a activat, de asemenea, în cadrul mai multor agenţii specializate ale ONU şi organizaţii non-guvernamentale din Statele Unite, America Latină şi Orientul Mijlociu.

Noul şef român al Reprezentanţei Europene îşi va prelua atribuţiile la 1 septembrie, într-un context nu lipsit de provocări. La Damasc vor fi avut loc (la 26 mai) alegeri prezidenţiale, iar principalii actori implicaţi - politic sau militar - în criza internă din acestă ţară, inclusiv Uniunea Europeană, Liga Statelor Arabe şi Organizaţia Naţiunilor Unite, prin reprezentantul său special, Geir Pedersen, îşi dinamizează demersurile pentru o finalizare politică accelerată a stării confuze în care Siria se află în urma unei şubrede şi nesigure păci interne după 10 ani de război civil.

Reconfirmarea de care vorbea ministrul Bogdan Aurescu este, în egală măsură, şi un act de recunoaştere a atuurilor care au determinat investirea noului şef al misiunii Uniunii Europene pentru Siria. Să amintim, dintre acestea: bogata tradiţie şi vechime a relaţiilor României cu lumea arabă a Orientului Mijlociu; rolul recunoscut al diplomaţiei româneşti în contextul iniţiativelor şi demersurilor de soluţionare echitabilă şi durabilă a conflictului arabo-israelian, context în care Bucureştiul a fost una din capitalele care a menţinut relaţiille diplomatice cu Damascul atât în perioadele dificile ale celor trei conflicte arabo-israeliene majore pe care această regiune le-a cunoscut, cât şi pe durata nefericitei crize în care Siria a fost implicată pe durata ultimului deceniu; nu în ultimul rând, profesionalismul, luciditatea, echilibrul şi abnegaţia diplomaţilor români, a căror consistentă contribuţie la gândirea, elaborarea şi implementarea politicii de pace, coexistenţă şi construcţie colectivă este cunoscută, recunoscută şi apreciată cu dreaptă măsură. Motive care justifică şi încrederea că misiunea încredinţată ambasadorului Dan Stoenescu va fi o reuşită deplină a diplomaţiei române şi a spiritului european al acesteia.