Acasa Articole si analize Ediţii tiparite Autori
Cooperarea militară dintre Israel, Grecia şi Cipru
Cooperarea militară trilaterală a început în 2017 și deține toate elementele necesare să devină semnificativă, pe termen lung, pentru cele trei state din estul Mării Mediterane. În plus, SUA sprijină puternic toate cele trei state și a transmis un semnal clar Ankarei să nu provoace un conflict în regiune.

Dr. Eugene KOGAN

25/03/2020 Regiune: Marea Mediterana Tema: Militar

Cooperarea militară trilaterală a început în 2017 și deține toate elementele necesare să devină semnificativă, pe termen lung, pentru cele trei state din estul Mării Mediterane. În plus, SUA sprijină puternic toate cele trei state și a transmis un semnal clar Ankarei să nu provoace un conflict în regiune.

Turcia, care este încă membru al NATO, nu este în măsură să împiedice Israel să coopereze cu NATO, chiar dacă această cooperare se resimte ca un ghimpe în coasta Turciei. Chiar dacă exercițiile militare dintre Cipru și Israel deranjează Turcia, aceasta nu poate opri cele două state să coopereze. Acesta este motivul pentru care putem observa o nouă arhitectură militară în estul Mării Mediterane, care, în următorii ani, va determina relațiile de securitate dintre cele trei state.

Noua arhitectură nu a luat naștere într-un loc pustiu, ci este rezultatul deteriorării treptate a relațiilor dintre Israel și Turcia, care au atins fundul prăpastiei odată cu incidentul din Marea Marmara, din mai 2010. Chiar dacă guvernul israelian a prezentat scuze oficiale pentru erorile operaționale comise în privința navelor turcești și chiar dacă la mijlocul anului 2016 au fost negociate despăgubiri, relațiile bilaterale sunt în continuare reci. Mai mult decât atât, componenta militară a relațiilor dintre Turcia și Israel, care a fost odinioară liantul acestora, este încă absentă și nu pare să revină într-un viitor apropiat. Din aceste motive Israel și-a îndreptat atenția către parteneri având viziuni asemănătoare din estul Mării Mediterane, încă începând cu 2012. Iar acești parteneri nu sunt numai Grecia și Cipru ci și alte state NATO (Grecia fiind un membru NATO).

Cooperarea multinațională pe liniile aeriană și navală

Cooperarea militară trilaterală a început în noiembrie 2017, însă primul exercițiu militar multinațional a avut loc în Israel, în noiembrie 2013 și a inclus Grecia, Italia și SUA. În octombrie 2015, un exercițiu aerian complementar a opus Israel, Grecia, Polonia și SUA împotriva unui dușman imaginar. Un alt exercițiu aerian, la care au participat Franța, Germania, Grecia, India, Israel, Polonia și SUA, a avut loc în martie 2017. Lt. col. Richard Hecht, Comandantul Departamentului de Relații Internaționale din cadrul Forțelor Aeriene Israeliene a declarat că „exercițiul Stindardul Albastru nu este o competiție. Este un parteneriat. Chiar mai mult, nu este vorba numai de exercițiul în sine, ci și de parcursul spre finalitate, când toți participanții se implică în planificarea acestuia, ajung să se cunoască între ei, relaționează și împărtășesc tactici de luptă.”


Un marinar israelian în timpul exercițiului „Noble Dina 2016” desfășurat în Golful Souda, Grecia, 2016.

„Noble Dina” este un exercițiu anual trilateral al forțelor SUA, ale Greciei și ale Israelului, și are ca scop îmbunătățirea interoperabilității și tacticilor în anumite domenii de luptă.


 În martie 2017, Forțele Aeriene Israeliene au participat la exercițiul comun „Iniohos 2017”, care a avut loc în Grecia și la care au mai participat Italia, a EAU și a SUA. Următorul exercițiu „Iniohos 2019”, al forțelor aeriene, a avut loc în aprilie 2019 și au participat: Cipru, Grecia, Israel, Italia, EAU și SUA. Cel mai recent exercițiu „Stindardul Albastru”, la care au participat Germania, Grecia, Israel, Italia și SUA, s-a desfășurat în noiembrie 2019. Acesta a avut ca obiectiv îmbunătățirea interoperabilității dintre forțele aeriene ale statelor menționate mai sus.


Exercițiului „Iniohos 2019” din martie 2017: un ofițer aparținând Forțelor Aeriene ale SUA se pregătește pentru un zbor de orientare local. Aeronava se află

la Baza Aeriană „Andravida” din Grecia. Acest exercițiu datează din 1980, când s-a dorit a fi organizat la o scară mai restrânsă, cu aparate de zbor aparținând Forțelor Aeriene ale Greciei.


 În noiembrie 2017, ofițeri și marinari aparținând Forțelor Navale Israeliene, au fost invitați de către Marina Elenă să ia parte la un exercițiu militar NATO. Echipaje din Bulgaria, Grecia, Israel, Italia, România, Marea Britanie și SUA, precum și observatori internaționali au organizat și susținut întâlniri și ședințe de lucru. În a doua săptămână au intrat în acțiune și au pus în practică diverse scenarii. Acestea au constat în: operațiuni navale de combatere a terorismului, abordarea grupărilor de ambarcațiuni inamice încărcate cu explozivi, simularea de atacuri aeriene, operațiuni de salvare a ambarcațiunilor naufragiate și furnizarea de servicii medicale persoanelor rănite. Lt. col. Yaniv Lavi, comandantul Escadronului 32 din cadrul Forțelor Navale Israeliene a declarat că „procesul de învățare a fost reciproc. Am învățat unii de la alții și am transmis mai departe experiența noastră. Ne îmbunătățim cunoștințele permanent.”

Lt. col. Assaf Boneh, șeful Departamentului de Planificare și Cooperare Internațională din cadrul Forțelor Navale Israeliene, a precizat că Israel a beneficiat la maxim de pe urma acestui parteneriat maritim în continuă dezvoltare. De exemplu, Grecia deține ambarcațiuni similare cu cele ale Israelului – submarine cu propulsie independentă de aer, de fabricație germană. Boneh a recunoscut că „asigurarea mentenanței unor asemenea submarine este o chestiune complicată și este nevoie de o serie de cunoștințe. Grecii dețin asemenea cunoștințe de ordin tehnic și am fost bucuroși să putem învăța de la ei. Sperăm ca această cooperare cu partea elenă să continue.”

Este exact ceea ce s-a întâmplat. În august 2019, marina israeliană a condus un exercițiu la care au participat forțe navale aparținând altor zece state și care a fost destinat pregătirii țării pentru un cutremur devastator. Era pentru prima dată când forțele navale organizau un exercițiu de amploare destinat îmbunătățirii capacității de răspuns maritim în cazul unui seism puternic. Cele zece forțe navale aparțineau Canadei, Ciprului, Franței, Germaniei, Greciei, Italiei, NATO, Marii Britanii, SUA și a statului nealiniat Chile.

Un alt exercițiu naval a fost cel intitulat „Noble Dina”, care a avut loc în aprilie 2012 și la care au participat Grecia, Israel și SUA. De atunci are loc în fiecare an. Cel mai recent exercițiu „Noble Dina” s-a desfășurat în aprilie 2019, a acoperit un areal care întinzându-se din nordul insulei Creta până în estul Mării Mediterane și a beneficiat de participarea forțelor navale ale Greciei, Israelului, SUA și Ciprului.

Este deci de așteptat ca această cooperare multinațională între state care împărtășesc aceleași valori – Israel și Grecia – să continue mai asiduu în următorii ani, deoarece participanții nu numai că se pun reciproc la punct cu tacticile și strategiile, ci ajung chiar să înțeleagă punctele forte și cele slabe ale piloților și marinarilor care desfășoară operațiuni în areale necunoscute, atât în aer cât și pe mare.

Cooperarea bilaterală

Primul exercițiu comun al Forțelor Aeriene Israeliene (FAI) și al Forțelor Aeriene Elene (FAE) a avut loc în decembrie 2016. Col. Ammon, Comandantul Bazei Aeriene „Ramat David” a specificat: „desfășurarea forțelor elene a fost istorică deoarece Baza Aeriană „Ramat David” nu găzduiește, de obicei, escadroane de avioane de luptă străine. Acesta a fost un eveniment pionierat. Ultima dată când o aeronavă de luptă străină s-a aflat pe acest aerodrom a fost în 1956.” Col. Ammon a semnalat faptul că „grecii sunt partenerii noștri de mult timp, iar acest exercițiu este un pas înainte în relația noastră. Faptul că dislocarea a fost relativ redusă (trei escadroane), a creat premisele unei cooperări mai strânse, ceea ce a consolidat legătura noastră.” Maior Dimitrios Gritzaliotis, comandantul elen al forțelor mobilizate pentru exercițiu a precizat: „sper să putem profita de această cooperare, astfel încât ambele părți să înțeleagă scenariile pe care le pun în practică zilnic și sub diferite forme. Sperăm să putem continua cooperarea cu Forțele Aeriene Israeliene și, în viitor, să putem fi și noi gazdele acestora.”

În iunie 2018, FAI și FAE au organizat un exercițiu comun în spațiul aerian elen, pe timpul căruia au avut loc zboruri lungi și duzini de aparate de zbor au fost instruite în executarea alimentării în aer, iar membrii echipajelor au format legături. La exercițiu au participat în jur de 40 de avioane de luptă israeliene provenind din 10 escadroane, precum și avioane cisternă, care nu au aterizat deloc pe durata celor două misiuni. Exercițiul a fost unul dintr-o serie planificată pentru anul 2018, având ca scop îmbunătățirea capacității operaționale a FAI.


Exerciții comune

În noiembrie 2018, escadroanele formate din avoane de luptă F-16I aparținând FAI au revenit din Grecia după cun exercițiu comun cu FAE. Maior Y., unul din piloții escadronului 201, care operează avioane F-16I, a declarat: „suntem încântați să putem coopera cu FAE”. Conform precizărilor maiorului I., șeful Secției Relații Internaționale pentru Asia și Europa din cadrul FAI, „exercițiul din Grecia ne-a oferit ocazia de a zbura deasupra unor arii extinse, iar zona muntoasă a fost utilă pentru simularea teatrului operațional”. Un alt avantaj prezentat de exercițiul comun este faptul că Grecia este membru NATO și operează conform doctrinelor impuse de această organizație. Doctrinele sunt diferite de cele ale FAI, ceea ce oferă ocazia pentru formare în comun și schimburi de experiență.

În plus față de aceste exerciții aeriene, Grecia și Israel au desfășurat și un exercițiu comun pe linie navală, care a avut loc în prima parte a lunii iulie 2012. Navele israeliene au coordonat cinci exerciții în Marea Mirtoon. Exercițiile au inclus și tiruri de rachete asupra insulei Karavia, la vest de insula Milos.

În noiembrie 2017, trei nave purtătoare de rachete și un elicopter naval aparținând Israelului au luat parte la „jocurile de război” ale Marinei Elene. Scopul principal a fost instruirea pentru contracararea amenințărilor moderne pe mare în timpul evacuărilor de civili. Pe durata exercițiului, Lt. col. Lavi, comandantul delegației israeliene, a spus că „forțele navale au desfășurat activități de pregătire pentru operațiuni de căutare și salvare, de prevenire a atentatelor teroriste pe mare, precum și evacuări maritime de ordin medical”. Acesta este un indicator al cooperării militare consolidate în domeniul naval, între Israel și Grecia și ne putem aștepta la continuarea cooperarării navale între cele două țări. Pe lângă cooperarea dintre Israel și Grecia, a fost intensificată și cooperarea militară dintre Israel și Cipru. De exemplu, în martie 2017 Israel a participat la un exercițiu comun cu Cipru care a durat trei zile, pe parcursul căruia avioanele de luptă F-16 aparținând FAI au putut fi observate în spațiul aerian de deasupra Aeroportului Internațional Paphos și ulterior testând capacitatea de apărare aeriană a Ciprului. Un purtător de cuvânt al Ministerului cipriot al Apărării a declarat: „la acest exercițiu au participat forțe aeriene și terestre aparținând ambelor state. Execițiul a avut ca scop păstrarea capacității de reacție a forțelor, în caz de urgență”.

În iunie, mai bine de 500 de membri ai trupelor israeliene de comando, sprijinite de elicoptere de atac și avioane de luptă au desfășurat un exercițiu de pregătire intensă, pe durata a trei zile. Ofițeri superiori nenominalizați ai Forțelor Armate israeliene au precizat că acesta a fost primul exercițiu de acest gen și unul dintre cele mai mari desfășurate de trupele comando pe un teritoriu străin. A fost cel mai amplu exercițiu din 2014 încoace, de când ambele state au hotărât să organizeze exerciții comune ca parte a procesului de cooperare militară.

În octombrie 2017, trupe cipriote s-au deplasat în Israel, pentru a lua parte la o sesiune de pregătire în domeniul combaterii terorismului, care a durat două săptămâni și care s-a desfășurat într-o replică a unui oraș arab amenajată în baza de antrenament a Forțelor Armate Israeliene de la Tzeelim.

Exercițiul naval comun din noiembrie 2017, desfășurat de israelieni și greci, pe care l-am menționat mai sus, a fost urmat de un exercițiu militar de amploare care a avut loc în Cipru și care a angrenat forțe aeriene și armate din ambele state. Exercițiul, care face parte din programul de cooperare militară dintre Forțele Armate ale Israelului și cele cipriote, a fost planificat dinainte, ca parte a programului israelian de pregătire pentru anul 2017 și a fost destinat menținerii deprinderilor și capacității de răspuns a forțelor armate. Deci, se poate spune că anul 2017 reprezintă un an de referință în ceea ce privește cooperarea pe linie militară dintre Israel și Cipru.

În plus, Cipru a desfășurat trei exerciții militare comune în Israel la începutul anului 2018, în timp ce FAI au desfășurat exerciții militare cu partea cipriotă în decembrie 2018 și decembrie 2019. În timpul celui mai recent exercițiu, șeful Statului Major al Forțelor Armate Israeliene, Aviv Kochavi, s-a deplasat în Cipru pentru a participa la exercițiu și s-a întâlnit cu omologul său cipriot, gl.lt. Ilias Leontaris, șeful Statului Major al Gărzii Generale a Republicii Cipru. Conform precizărilor lui Christoforos Fokaides, ministrul cipriot al apărării, „scopul exercițiului a fost îmbunătățirea capacităților operaționale ale Gărzii Naționale prin schimb de experiență. Forțele Armate Cipriote s-au ridicat la un nivel bun, iar personalul s-a dovedit eficient.”

Următoarele exerciții militare nu numai că au apropiat și mai mult cele două forțe armate, dar le-au și îmbunătățit deprinderile, cooperarea și înțelegerea reciprocă.

De la cooperare bilaterală la cooperare trilaterală

În noiembrie 2017 a avut loc primul summit de apărare între Israel, Cipru și Grecia, ceea ce poate fi considerat un moment de referință pentru relațiile trilagterale. Miniștrii apărării ai celor trei state s-au întâlnit la Atena, unde au discutat chestiuni referitoare la: consolidarea cooperării în vederea promovării securității maritime și energetice, terorism, stabilitate și pace în estul bazinului mediteranean. Ministrul apărării cipriot, Fokaides, a declarat: „Cipru, Grecia și Israel nu își apără doar interesele comune în această regiune fragilă și instabilă, ci și pe cele ale Europei și, m-aș încumeta să spun că și pe cele ale comunității internaționale în general”. Fokaides a adăugat că „viziunea noastră este să transformăm regiunea extinsă dintr-una conflictuală într-una în care predomină pacea, stabilitatea și cooperarea”. Cu toate acestea, se pare că viziunea lui Fokaides nu prea are șanse să se realizeze, deoarece Ankara subminează constant această viziune de pace care, conform acesteia, are ca scop marginalizarea și îndepărtarea Turciei din zonă. Trebuie să ne aducem aminte că Israel, Grecia și Turcia sunt sceptice cu privire la Turcia și, drept urmare, intenționează să își intensifice cooperarea militară și în domeniul securității.

Cooperarea trilaterală pe linie de securitate (cunoscută și sub denumirea de Mediterana Răsăriteană sau EastMed) include: combaterea terorismului, combaterea proliferării nucleare, căutare și salvare și securitate maritimă. Baza navală din golful Souda, din Grecia și bazele britanice din Cipru cunoscute drept Akrotiri, sau Baza Suverană Vestică și Dhekelia, sau Baza Militară Suverană Estică sunt centre de cooperare în Mediterana de est.

Proiectul gazoductului

Cooperarea militară în creștere dintre Israel, Cipru și Grecia se bazează pe o declarație comună ambițioasă a liderilor lor politici semnată în iunie 2017, care a stipulat cooperarea între cele trei state în domenii precum: energie, economie, telecomunicații, mediul înconjurător și subacvatic.

Pe 2 ianuarie 2020, Israel, Greia și Cipru au semnat un acord referitor la un gazoduct ce va transporta gaz din Israel, via Republica Cipru, până în Grecia și de acolo în Uniunea Europeană. Obstacolul cel mai greu de depășit de către cele trei state este traseul gazoductului, care trece prin ape teritoriale pe care Turcia le revendică. Turcia și noul său partener, Libia, au trasat o nouă graniță maritimă în zonă, care îi conferă lui Erdogan drept de veto. Este foarte probabil ca între Israel, Grecia, Cipru și Turcia să apară disensiuni. Rămâne de văzut dacă acestea vor degenera sau nu într-un conflict militar.

Un radar în Creta

O altă problemă pentru Turcia este planul Israelului de a construi un radar naval avansat cu rază lungă de acțiune (cunoscut și sub denumirea de sistem de radar peste orizont) pe insula elenă Creta, cu scopul monitorizării rutei gazoductului. Nu se cunoaște încă ce tip de radar vor folosi israelienii.

Proiectul radarului cu rază lungă de acțiune a luat ființă în timpul vizitei în Israel, în 2015, a ministrului apărării elen Panos Kommenos, însă acesta a fost supendat temporar din cauza dificultăți financiare în creștere ale Greciei. Reluat în martie 2019, proiectul ar urma să aibă capacitatea de a monitoriza cea mai mare parte a coastelor Turciei. Amplasarea sistemului de radar cu rază lungă de acțiune în Creta, cu o acoperire peste cea radarelor tradiționale, ar oferi celor trei parteneri avantaje competitive semnificative. Dincolo de acoperire, noul sistem radar oferă rachetelor noi capacități în privința localizării țintelor.

O imagine satelit a Mării Egee. Turcia și Grecia se ceartă de zeci de ani pe dreptul de suveranitate asupra teritoriului Mării Egee.

 Disputa are un impact semnificativ asupra relațiilor dintre Grecia și Turcia, încă din 1970.

De două ori a dus la crize care au fost aproape de a degenera în conflicte militare – în 1989 și în 1996.


 Cu ajutorul unor UAV-uri, radarul are capacitatea de a monitoriza o arie cu o rază de 600 km; cu alte cuvinte, întreg Ciprul, o parte din Marea Egee, până la strâmtoarea Dardanele și întreaga regiune turcească la Mările Egee și Mediteraneană. Prin intermediul acestui radar, Israel, Grecia și Cipru vor putea monitoriza non stop spațiul aerian al Turciei și deplasările navelor din estul bazinului mediteranean. Experți israelieni din cadrul stației radar comune vor executa sarcinile primare, în timp ce grecii vor prelua datele colectate de radar. Imediat ce situația economică a Greciei o va permite, aceasta intenționează să achiziționeze echipamentul radar. Încă nu se știe dacă Cipru va contribui la achiziția radarului sau nu.

Sprijin din partea SUA

În martie 2019, după o întâlnire cu reprezentanții Israelului, Greciei și Ciprului, secretarul de stat Mike Pompeo a subliniat că SUA va acorda sprijin parteneriatului trilateral pentru a îmbunătăți cooperarea în Mediterana de est. Cele trei state s-au pus de acord să consolideze cooperarea regională și să se apere împotriva amenințărilor externe din estul bazinului Mării Mediterane și din Orientul Mijlociu extins. În septembrie 2019, Congresul SUA a elaborat un proiect de lege (Proiectul pentru Securitate şi Colaborare Energetică în Mediterana de Est) care a fost avizat de Comitetul pentru Afaceri Externe din cadrul Senatului SUA și care permite SUA să sprijine în totalitate parteneriatul trilateral dintre Israel, Grecia și Cipru prin intermediul unor inițiative de cooperare în domeniile energiei și apărării; proiectul propune și ridicarea embargoului asupra vânzărilor de armament către Cipru. Legea a fost adoptată la 19 decmbrie 2019.

Concluzie

În concluzie, cooperarea militară trilaterală va continua și în următorii ani. Chiar dacă Israel are rețineri față de angajarea militară alături de Grecia și Cipru împotriva unor potențiali adversari, Forțele Armate Israeliene trebuie să se pregătească în acest sens. În celași timp, nici Grecia și nici Cipru nu vor lupta într-un eventual război alături de Israel. Firește, Israel nu se așteaptă ca partenerii săi să îl sprijine pe linie militară, mai ales că își poartă războaiele singur. Cu toate acestea, trebuie să subliniem că problema securității în Marea Mediterană va menține cele trei state unite, în viitorul previzibil. Pentru acest motiv, sprijinul implicit al Israelului este esențial pentru cele două state.

Grecia a înlocuit treptat Turcia ca partener NATO al Israelului în cadrul exercițiilor multinaționale desfășurate cu forțe aeriene și navale grecești și americane. În plus, în ciuda protestelor manifestate de Turcia, Israel participă din ce în ce mai des la exerciții NATO desfășurate pe coastele Greciei. Exercițiile aeriene și navale eleno-israeliene vor continua, ambele părți beneficiind de un plus de experiență pentru operațiuni desfășurate pe teren necunoscut, fie că acestea au loc în Grecia sau Israel. Exercițiile militare dintre Israel și Cipru au îmbunătățit capabilitățile și capacitățile de răspuns ale forțelor armate cipriote, comparativ cu ale Turciei. Turcia a recunoscut tacit acest aspect. Sprijinul acordat de SUA și UE pentru construcția unui gazoduct din Israel - via Republica Cipru - până în Grecia și de acolo către UE pune presiune pe Turcia. Acest articol nu își propune să analizeze dacă Turcia va adopta o soluție militară în acest sens. Cu toate acesta, putem presupune că Turcia se va folosi de toate mijloacele aflate la dispoziția sa.

Notă: Articolul a fost publicat pentru prima dată în revista European Security Defence, ediția din martie 2020, p. 22-25